Прагът на бедността скача на 300 лева

20151013.oobtqobtgb

 

 

Линията на бедност догодина да бъде завишена на 300 лв. на член от семейство, ще предложи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. В момента тя е 286 лв., но данните на НСИ за бюджетите на домакинствата показвали, че трябва да се завиши. Линията на бедност е месечната сума, която гарантира минималните жизнени потребности от хранителни и нехранителни стоки и услуги.

С този показател обаче не са обвързани никакви социални плащания. Единствено от нея зависят коледните и великденските добавки към пенсиите, които се отпускат през последните две години. Така за Възкресение Христово напролет може да се очаква значително по-голям брой пенсионери да получат бонуси от сегашните 1,228 млн. души.

От средата на ноември Агенцията за социално подпомагане с помощта на Българския червен кръст ще започне раздаването на хранителни пакети за над 265 000 бедни българи, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Това са домакинствата и самотно живеещите, които този сезон ще получават енергийни помощи. От тази година финансирането на хранителните пакети за бедните е от новата Оперативна програма „Фонд за подпомагане на най-уязвимите“, за който Брюксел ни отпусна близо 100 млн. евро до 2020 г. Досега храните се финансираха от фонд „Земеделие“.

„Вече са избрани с обществени поръчки 43 фирми, които трябва да осигурят продуктите – предимно български производители“, съобщи за „Стандарт“ Ивайло Иванов, шеф на Агенцията за социално подпомагане. Всеки пакет ще съдържа 21 вида храни, като тази година за първи път са включени зеленчукови, месни и рибни консерви, компоти и олио. Освен това ще има брашно, ориз, леща, фасул, бисквити, макаронени изделия. Постигнатата при търговете цена на един пакет е около 100 лв. с ДДС, а на цялата поръчка за 2015 г. – около 18 млн. лв.

Догодина коренно ще променим модела на социално подпомагане, заяви Ивайло Калфин. Законовите промени ще бъдат внесени в парламента в средата на 2016 г. „Голяма част от социалните услуги ще трябва да се пренасочат от досегашните центрове към оказване на помощ по домовете на старите и самотните хора, както и на хората със специални потребности. Те ще бъдат комплексни услуги“, обясни Калфин. Част от реформата ще са ваучери за услуги като почасово гледане на малки деца или болни възрастни, както и ремонтни дейности в дома. За хората с ниски доходи или без никакви доходи тези услуги ще бъдат изцяло субсидирани от бюджета и европрограмите. Вторият вид ваучери ще се купуват от потребителите на услугите, но ще бъдат и частично субсидирани.

 

Comments are closed.