Почина Стивън Хокинг, един от най-брилянтните учени на нашето време

 

 

Един от най-брилянтните учени на нашето време – астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си.

Британският учен страдаше от една от най-страшните болести, познати на човечеството – амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години, но се оказва, че бъркат жестоко. Хокинг е сред най-дълго живелите хора с АЛС.

От 1985 година използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва интернет и електронна поща.

Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата си, под окото.

Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите.

При това здравословно състояние, през 1965 година, т.е. когато е на 23 години, той се жени за Джейн Уайлд и има три деца от нея – Луси, Робърт и Тим.

Двойката се разделя след 25 години брак и Хокинг се жени за Илейн Мейсън, бившата му медицинска сестра.

Хокинг получи световна известност след като през април 1988 г. бе публикувана неговата научнопопулярна книга „Кратка история на времето“. Преведена е на десетки езици и е публикувано в общ обем от повече от 10 милиона екземпляра. Ученият обръща голямо внимание и на такива актуални проблеми за човечеството като глобалното затопляне, състоянието на околната среда и социалното неравенство.

През 1974 година астрофизикът доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг.

Изчислява и максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

Хокинг обяви, че  Тръмп ще превърне Земята във Венера с температури от 250°С. Той осъди решението на американския президент  да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Дълги години астрофизикът отделя на квантовата теория и изучава поведението на най-малките частици, от които е съставена Вселената. През 1981 година той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространствено-временния континуум – математическо доказателство за което е дадено през 1983 година. Теорията се обобщава в заключението, че Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.

Интересен факт за Хокинг е, че той е искал да учи математика, но в Оксфордският университет записва физика, защото няма как да се отдаде на детската си мечта. През 1963 година ученият вече е в Кеймбридж и тогава е диагностициран с АЛС.

„Скърбим дълбоко, защото нашият обичан баща почина днес. Веднъж той каза: Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме“, споделиха децата му Луси, Робърт и Тим.

Самият Хокинг преживе беше категоричен: „Целта ми е да разбера напълно Вселената – защо е такава и защо съществува“.

 

Comments are closed.