Потоп в Роман! 5-метрова вълна заля къщи и улици

Пет-метрова вълна заля Роман. Къщи и улици останаха под вода.
Цяла нощ екипи на пожарната отводняваха с помпи засегнатите имоти в наводнения град Роман, a заради липсата на ток в залетия квартал „Карашки” имаше засилено полицейско присъствие, съобщава bTV.
Вчера беше обявено частично бедствено положение. Река Малък Искър излезе от коритото си и потопи цял квартал.
Залети са 100 къщи и блокове. Хора и животни се евакуираха с багери.   Според властите реката е придошла от дъжда, според потърпевшите – от изпуснати язовири в съседни области.
„Главният комисар господин Николов идва дотук и каза, че няма изпускане на язовири, няма язовир, който да е в критични точки”, заяви кметът на Роман Валери Ролански.
По думите му са били евакуирани 7-8 души, като всички са настанени при близки и роднини.   Радка Цолова, която вчера беше спасена от „Гражданска защита”, заяви, че хората се чувстват малко по-добре, но всички все още са притеснени. „Бях в къщата и бях в капан, не можех да изляза”, заяви тя.
По думите ѝ нивото на водата е достигнало над метър. Тя е убедена, че високата приливна вълна не е от валежите, а е дошла заради изпускане на язовир.
Няма пострадали хора, но когато водата се оттегли, стана ясно, че щетите са огромни.   Според вътрешния министър, който също посети градчето, е наложително изграждането на диги по поречието на Малък Искър.
На място главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че униформените пазят срещу мародерски посегателства, тъй като много хора не са в домовете си.   Освен Роман, наводнени бяха и Етрополе, Садово и Чепеларе, а в Плевен се изсипа пороен дъжд и градушка.
За днес заради силен вятър е обявен жълт код в Централна и Западна България, но се очаква дъждовете да отслабнат постепенно.

Comments are closed.