Посланик Валентин Радомирски: С избора на Тръмп неолибералният елит загуби властта

 

 

Валентин Радомирски завършва Московския държавен институт за международни отношения. От 1976 г. до 1992 г.  работи в Министерството на външните работи на България, като преминава всички рангове от стажант-аташе до пълномощен министър. Бил е извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Румъния и неакредитиран посланик в Молдова. В периода 2005-2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност в кабинета на министър-председателя. Съосновател и член  на Българско дипломатическо дружество. Носител на почетния знак „Златна клонка на МВнР”.

– Посланик Радомирски, финалът на 2016-а бе такъв, каквато бе и цялата година: напрегната, динамична, пораждаща повече въпроси, отколкото отговори. Един от най-любопитните сюжети засяга бъдещето на отношенията между САЩ и Русия. Като дипломат с дълъг опит изненадахте ли се от реакцията на Владимир Путин да не предприема реципрочни мерки спрямо изгонването на руските дипломати от САЩ? Това бе против всички познати правила в дипломацията.

– И „да“, и „не“ едновременно. Путин и досега е действал нетрадиционно. Външният министър Лавров предложи изгонването на 35 американски дипломати, затварянето на няколко обекта – американското училище и т.н. , което бе по правилата. Но подходът на Путин потвърди, че той не е шаблонен играч. И спечели много от този ход.
Цялата история – изпращането на самолета, поканата на американските деца на дипломати край Новогодишната елха в Кремъл – започва да добива вид на добре подготвен сюжет. Може би в Русия са знаели какво ще бъде предприето и са помислили как да отговорят. Ако до идването на новия президент не оставаха само 20 дни, сюжетът може би нямаше да бъде печеливш. Сега обаче Путин печели във всички отношения. Първо, показва пренебрежение към администрацията на Обама като не й отговори според очакванията, които може би целяха добавянето на още по-голямо напрежение в американско-руските отношения. Второ, руската реакция създаде предпоставки да не се ограничат възможностите  на Тръмп за подобряване на атмосферата между двете държави.
Провокацията с изгонването на тези 35 дипломати, независимо дали има сериозни доказателства за руско вмешателство или не, е поредният ход, който се прави след изборите в САЩ за ограничаване на бъдещи действия на Тръмп, които не се харесват на досегашния управляващ елит. Впрочем, що се отнася до основанията за предприетия от Обама ход, съветник на Тръмп заяви, че в момента има „нула доказателства“ за руско вмешателство.

– За дума на годината бе избрана „пост истина” – заради множеството събития, които осмисляме след като са се случили – Брекзит, Тръмп. Какво всъщност се случи в САЩ, което доведе до неочакваната победа на Доналд Тръмп?

– Случи се нещо необикновено. Не искам да го наричам с традиционни термини като революция, контрареволюция, преврат и т.н., но след три десетилетия представителите на елита, наричан от мнозина неолиберален, загубиха властта. За мен това е елитът, който представляваше интереса на финансовия капитал. През последните 30 години финансовият капитал взе връх над промишления. Износът на работни места и на промишленост в Азия, Африка и Латинска Америка, всичко, което предизвика създаването на т.нар. „Ръждив пояс“ и което Тръмп сполучливо експлоатира, доведе до загуба на позиции за промишления капитал. Но той продължава да бъде изключително силен.
Слабостта на финансовия капитал се очертава в това, че след няколко опита за спасяване на положението, сега той не дава признаци, че е измислил нова схема как да продължи бурното нарастване на печалбите. През 2001 г., когато беше набъбнал балонът с кризата за спасяване на хедж фондовете, беше измислена историята със строителния бум, който донякъде беше свързан и с промишления капитал. Това бе малък компромис от страна на финансовия капитал, но така той продължи да управлява и това направи кризата през 2009 г. многократно по-силна.
Сега състоянието е такова, че финансовите инструменти надвишават около 42 пъти реалните икономически активи в света. Това е балон, който във всеки момент може да се спука, а спуквайки се, ще причини нещо невиждано. Нещо, което, ако го сравняваме със събития от 20 век, ще прилича на Голямата депресия в САЩ, съпроводена, знаете, с огромни социални проблеми, глад, самоубийства. Ако е вярно, че финансовият капитал няма идея как да излезе от омагьосания кръг, ще ни трябват нови Рузвелтовци и, за съжаление, може би ще се появят и нови Хитлеровци.

В крайна сметка именно слабостта на финансовия капитал породи желанието за борба и реванш от страна на промишления капитал, чиито представител е Тръмп. Случилото се в САЩ може би ще бъде исторически обрат, връщане към реалността, към реалната икономика, а оттук – и към реалната политика. Точно с това не иска да се съгласи елитът, който вече 30 години смяташе себе си за единствено прав, а всички останали бяха обявявани за еретици.

– Мисля, че опитите в тази посока продължават.

– Не само продължават. Наблюдаваме отчаяната съпротива на отиващия си елит, защото предстоят огромни промени в администрацията на САЩ. Сегашната е подчинена на неолибералните ценности. Ръководител без силна политическа воля трудно ще преодолее опитите за съпротива. Да видим как Тръмп ще се справи с това предизвикателство.

– Радикалните мерки на старата администрация спрямо Русия част от тази съпротива ли са? В САЩ преди това имаше демонстрации срещу избора на Тръмп, самият Джордж Сорос наскоро предупреди какви рискове крие смяната на властта. Какво да очакваме? Случващото се в САЩ влияе и върху Европа.

– Да, демонстрации на хора, докарвани с автобуси от други градове, имаше от първия ден. Беше направен опит за нещо като мини цветна революция. Организаторите имат опит от други места по света, но очевидно не бяха решили събитията да са масови. Появиха се искания за импийчмънт, за повторно броене на гласовете в три щата,
Сорос проведе няколкодневно съвещание в един хотел. Тоест, вземат се активни мерки за ограничаване възможностите на Тръмп да осъществи идеите си или поне онази част от тях, които не съответстват на интересите на досегашния управляващ елит.

– Кои са тези непримирими интереси? Къде е основният сблъсък?

– В миналото САЩ имаха проблем със съществуването на две групи с различни възгледи за ролята на страната в международната политика. Едната група бе на изолационистите. Другата държеше САЩ да се намесват като хегемон навсякъде по света. Преди Втората световна война президентът Рузвелт успя да преодолее проблема с изолационистите.
Тръмп сега има друг проблем във външната политика, свързан отново с две лобита. Едното счита, че Америка е застрашена от Китай, Третия свят и Исляма. Съответно – че усилията на САЩ трябва да бъдат съсредоточени в тази посока, а отношенията с Русия да бъдат по-нормални, отколкото са сега.
Другото лоби е антируското. То смята, че въпросът с Русия трябва да бъде решен веднъж завинаги. Маргарет Тачър ясно заяви още през 1998 г., че не може една страна да управлява една трета от ресурсите на планетата. Това припомня старото правило на реалната дипломация, че война винаги се води за ресурси.

През последните години целенасочено, планомерно и с големи инвестиции се създава така наречения Копринен пояс от Китай до Великобритания. Това означава кардинално разместване на центъра и периферията на съвременните международни отношения. Мащабният геополитически проект ще бъде далеч по-силен от САЩ и останалата периферия, която досега активно пречеше на всяко начинание, застраващо тяхната хегемония..
Логично стигаме и до въпроса защо ври и кипи в Близкия и Средния Изток сега.

– Защо?

 

– Това е възловото място, което може да пресече по средата идеята за Копринения пояс. През 2006 година в юнския брой на Armed Forces Journal се появи малка статия, в която се твърдеше, че споразумението Сайкс-Пико, очертало съвременните граници в региона, е вредно и е време да бъде премахнато. Краткият текст бе придружен с карта, на която бяха очертани две нови държави – Кюрдистан и Белучистан. Точно те са по средата на разработвания от китайците Копринен пояс. А кой в момента подкрепя кюрдите?

– Какво представлява този проект и има ли място за България в него?

 

– Комплекс от инфраструктурни съоръжения, промишлени и други обекти, които осигуряват жизнеспособността на пояса. На места той достига ширина от 2000-2500 километра, тоест преминава през цяла Евразия. Не случайно с китайски средства се строят 3 и 4 блок на АЕЦ „Черна вода” в Румъния. Има интерес към гръцки пристанища, към АЕЦ „Белене”. През последните няколко години китайците идват в България няколко пъти, но, за съжаление, ние не проявяваме достатъчно интерес. Не можем да разберем какво трябва да правим в сложната сфера на геополитическите игри, така че да не разсърдим някого. В края на 2014-а Румъния подписа договори с Китай за 9 милиарда долара. Защо те го правят, а ние не?

– Какво е вашето обяснение?

– Нямаме външна политика с ясна визия. В България са написани хиляди стратегии, но повечето от тях са пренаписани от другаде и не отговарят на българската действителност. Ние не сме определили кои са националните интереси на страната, защото липсва консенсус за визията за бъдеща България. Ние се съсредоточаваме в миналото. И преди последните президентски избори, въпреки че са минали 25 г. от промяната, продължихме да говорим за комунизъм, за Държавна сигурност, но не и за бъдещето на нашите деца и внуци. Когато постигнем съгласие как трябва да изглежда България в този сложен свят, ще ни бъде лесно да определим националните интереси, а върху тях – стратегии, които ще позволят да се прави ефективна политика, независимо кой е на власт.

– Последните опити да се сближим с Китай бяха по времето на царския мандат?

– Имаше опити и при Бойко Борисов. Въпросът е, че ние трябва да преговаряме, знаейки какво искаме за далечното бъдеще.

Китайците са много сложен преговарящ. Вижте какво направи китайският президент Си Цзинпин с Путин. Путин посети Китай през май и бяха сключени над 30 споразумения за милиарди долари. Седмица след като Путин се завърна в Москва Си Цзинпин отправи предложение на Русия да станат стратегически съюзници – политически и военни, като даде срок на Русия да обмисли това предложение до 2030 година! Китайците не мислят ден за ден или мандат за мандат, което е максималният хоризонт за българските политици. Те мислят мащабно, дългосрочно и съгласувано според общокитайския интерес.
В България всеки започва да прави своя собствена политика, когато дойде на власт. Направеното от предшествениците му умира. Най-яркият пример са спрените енергийни проекти. Каквото и да ни убеждават, всички загубихме от спирането им – време, усилия, пари и най-важното – загубихме престиж и доверие.

– Споменахте за двете спорещи лобита в САЩ – антируското и антикитайското. Кое според Вас ще вземе връх?

– Като основен съперник на САЩ – демографски и финансово, се очертава Китай. Китай вече държи огромна част от американските държавни книжа и други финансови инструменти. Единствено Китай би могъл да предизвика криза на долара, а криза на долара би довела до срив на цялата световна търговска система, може би – до световна война. Това е и причината Китай да се въздържа от използването на този инструмент, но е факт, че има възможност в определена ситуация да го предизвика.
Разбира се, Китай все още има ограничени възможности, тъй като се развива бурно само през последните няколко десетилетия. Прогнозите са, че не може да продължава със същите темпове дълго време. Но все пак Китай ги поддържа, което означава, че през следващите няколко десетилетия по редица параметри може да се изравни със САЩ. Китай извежда космонавти, строи самолетоносачи, разработва въоръжение от пето поколение. В това отношение Русия не е опасна. За Русия е важно с кого ще бъде.
Целият екип на Обама и на Държавния департамент под ръководството на Хилари Клинтън с действията си тикаше Русия към сътрудничество с Китай. Но руско-китайските отношения имат сложна история. Мисля, че затова китайският президент даде на Путин толкова дълъг срок да се огледат, да преговарят, да осмислят проблемите.Има сериозни опасения в руското общество, че могат да бъдат погълнати от китайците – съотношението е милиард и половина китайци спрямо около 200 милиона руснаци, а може би и по-малко, ако вземем предвид многобройните етноси в Русия. .
Тръмп не иска Русия да бъде тикана към Китай. Мисля, че затова прие Кисинджър в екипа си. Седмица след първия си разговор с Тръмп в интервю пред един немски вестник Кисинджър заяви нещо много интересно:
„Управлението на Тръмп трябва да отговори на три въпроса.
Първият: кои проблеми са толкова важни, че Америка да ги решава, ако трябва и сама.
Вторият: кои проблеми са от универсално значение и Америка може да реши  само със съюзниците си.  
Третият: от кои проблеми трябва да стои настрана“.

Ние всички сме се възхищавали от предприемчивостта и инициативността на американците, оценяваме ги като една от най-новаторските нации в света. Това е така. Но във външната политика те имат една слабост – използват печеливши шаблони, докато не видят, че с тях вече губят. Но шаблоните водят до нежелани странични ефекти.

– Какво имате предвид?

– Съветският съюз беше разрушен по схема, измислена от шефа на ЦРУ по времето на Роналд Рейгън. В мемоарите си той пише, че му е отнело година и половина, за да си изясни кои са уязвимите места на СССР. Опира до всеизвестното заключение, че СССР няма твърда валута и ако бъдат прекъснати източниците му на експорт на суровини – главно енергийни, ще бъде поставен на колене.  Той изчислява, че СССР губи милиард и половина долара при намаляване на цената на нефта с един долар. Заедно с един саудитски принц той успява да убеди Саудитска Арабия, да се намали чрез ОПЕК съществено цената на нефта. В резултат на това през 80-те имаше период, когато цената стигна до 10 долара на барел. Това срути финансово СССР.

Същата схема, т.е. същия шаблон, но с обратен знак, беше приложена спрямо Китай. През 90-те години САЩ решиха, че Русия е на колене и не ги интересува, затова се съсредоточиха върху  Китай. Слабостта на Китай е във вноса на енергийни източници. И ако си спомняте, в началото на този век за известен период имаше цена от 200 долара на барел. Това е най-високата исторически достигната цена, която, както и предишната от 10 долара, беше създадена изкуствено. Китайците обаче не пострадаха особено, те разбраха каква е играта. Ако погледнете картата на света, навсякъде, където има енергийни източници, сега вече има многомилионни китайски инвестиции – Латинска Америка, Африка, Азия. Другото, което интересува Китай, е как тези източници да стигат до страната. 80% от световната търговия минава през Малакския проток и вече има три проекта как да се строи морски канал над него. Това ще намали съществено рисковете и опасността за търговският флот на Китай, който в Малакския проток е под контрола на разположените в близост до него американски военни бази. Част от съоръженията от Копринения пояс ще осигурява сигурност за китайския внос и от страна на Индийския океан.

Но този „шаблонен подход“ на американската политика има и друга „заслуга”. Винаги съм казвал, че американците създадоха Путин. Той наследи от Елцин разстроена икономика, офицери, учители и лекари, които не бяха получавали заплатите си от две години. Офицерите в ракетните бази гледаха прасета, за да се изхранват. Политиката на американците за изкуствено вдигане на цената на петрола, съвпадна с първите години от идването на Путин на власт и му дадоха възможност да изплати заплатите, да създаде огромен резервен фонд, да задели пари за наука. През 2004 г., когато Москва разбра, че Западът няма никакво намерение да интегрира на равноправни начала Русия в своя свят, бяха предоставени средства за възобновяване на кардиналните проучвания във фундаменталната наука с военно приложение. След решенията на срещата на НАТО в Букурещ преди 8 години относно Грузия и Украйна, въпреки че Русия категорично беше казала „не” на присъединяването им към НАТО, се премина към научно-изследователските и опитно-конструктурските работи. И в момента от руските заводи излизат нови видове въоръжение. Основата за всичко това създаде именно американската политика, която осигури ресурсите за Путин.

– Как очертаващата се нова световна архитектура ще се отрази върху България? Кои са „опорните точки”, които трябва да преосмислим?

– На мястото на шаблоните Кисинджър поставя трите въпроса, за които споменах преди малко. Те с пълна сила се отнасят и за българската външна политика. Най-напред ние категорично трябва да определим въпросите, които трябва да решим сами. Нашата мантра са НАТО и Европейския съюз. Но едва ли всички наши национални интереси ще срещнат пълна подкрепа в двете организации. Сега всеки, който каже, че НАТО и ЕС не са отчели нашия национален интерес, бива остракиран като враг на демокрацията, антинатовец, пропутиновец и т.н. Но не всички консенсусни въпроси, взимани в ЕС и НАТО, отчитат специфичния български интерес. Именно те трябва да бъдат отделени в първата група. След това трябва да определим въпросите, които ще решаваме заедно със съюзниците и от кои ще стоим настрана. Според мен на тези три въпроса ще трябва  да си отговори и генерал Румен Радев при определянето на виждането си за външната и военната политика на България.

Интересни събития предстоят не само в САЩ. Ще има огромни промени в европейските елити, които на практика са проамерикански, но в смисъл на „ученици“ на досегашното американско неолиберално ръководство. Двата важни за нейното бъдеще избора през тази година в Европа – във Франция и в Германия ще бъдат повлияни от действията през първите няколко месеца на президента Тръмп.

В следваща част – ще има ли нова Ялта и какво се случва в Турция и на Балканите?

 

 

 

Източник:епицентър. бг

 

Comments are closed.