Посланикът на ЕС в Русия Маркус Едерер се завърна в Москва

Посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер

 

 

Посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер, отзован по-рано в Брюксел за консултации, се завърна вече в руската столица. Това съобщи за ТАСС дипломатически източник, предаде БТА.

„Можем да потвърдим, че той вече е пристигнал в Москва“, каза събеседникът на ТАСС.

Едерер бе отзован в Брюксел след избухването на скандала с аферата „Скрипал“ и опита за убийството на бившия служител на ГРУ и дъщеря му Юлия. Западът обвини за атаката с нервнопаралитичен газ Русия и много държави от ЕС, заедно със САЩ и Канада, изгониха над 150 руски дипломати. Москва отговори с реципрочни мерки.

Българското правителство привика българския посланик Бойко Коцев в София за консултации. Той се завърна в Москва веднага след Великденските празники.

Евросъюзът трябва да запази отворени каналите за диалог с Русия с цел да бъдат обсъждани въпроси на сигурността и въпроси, засягащи интересите на общността. Това заяви днес говорител на ЕС пред журналисти в Брюксел, където на 16 април ще заседават външните министри на 28-те страни-членки.

„Брюксел постоянно работи по въпроса“, увери той.

Според дипломата външните министри предстои да обсъдят на 16 април стратегията на ЕС спрямо Русия като цяло. Той напомни, че става дума за петте принципа, приети през март 2016 г.

Те засягат изпълнението на Минските споразумения, усилията в отношенията със страните от Източното партньорство, съпротивата на ЕС в сферата на енергетиката и хибридните заплахи, взаимодействието с Русия по въпроси от общ интерес и подкрепата за руското гражданско общество.

 

Comments are closed.