Порошенко пристигна на изненадваща визита в Турция!

Снимка Пресслужба на президента на Украйна

 

 

Украинският президент Петро Порошенко изненадващо посети днес Истанбул, където обсъди енергийното сътрудничество с Турция и Катар, както и съдбата на украинци, намиращи се в руски затвори, предаде БГНЕС, цитирана от БНР.

Порошенко, чиято визита не беше обявена, проведе разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и с президента Реджеп Ердоган, съобщиха от кабинетите на двамата политици.

Срещите се проведоха в момент, в който сътрудничеството между Турция и украинския противник Русия все повече се задълбочава, отбелязва АФП.

От украинското президентство съобщиха, че Порошенко е обсъдил реализирането на съвместни енергийни проекти, включително „тристранно сътрудничество между Украйна, Турция и Катар”.

Катар е ключов турски съюзник в района на Персийския залив и Украйна иска да внася от него втечнен природен газ, транспортиран с кораби през Босфора. Киев се опитва да намери алтернативен източник на газ поради кризата в отношенията си с Москва.

Порошенко посети Катар през март и след това каза, че Доха е готова да доставя втечнен природен газ на Украйна. Само че за транспортирането на това синьо гориво през Босфора се изисква специално разрешение от Турция, която засега се въздържа да позволи на такива потенциално опасни товари да преминават по натоварения воден път.

В съобщението от украинското президентство също така се казва, че Турция подкрепя разполагане то на миротворци от ООН в Източна Украйна и би участвала в такава мисия.

От турското президентство разпространиха кратка информация за срещата с Порошенко, в която се казва, че двамата „разговаряли прави” на летището в Истанбул, преди Ердоган да излети за Анкара.

 

Comments are closed.