Пореден протест в Септември!Хората питат: Краде ли се от обществените поръчки в община Септември?

 

 

Над 120 души блокираха за около час пътя Пазарджик – Велинград – София. Хората протестрираха срещу кмета на община Септември Марин Рачев, съобщи един от протестиращите – Николай Баташки. Хората искат подобряване на условията за живот и питат: „Краде ли се от обществените поръчки в общината„.

Това е четвъртият протест. Хората отново поставиха исканията си за финансова проверка на състоянието на Община Септември. „Продължаваме да питаме защо не се подобряват условията и начинът на живот, краде ли се от обществените поръчки в общината, защо няма пари за село Варвара, защо не е изпълнено нито едно от обещанията на кметския екип от местните избори. Защо в договора за сметопочистване са уговорени 300 нови контейнера за смет, а са поставени само 5″, пита Николай Баташки от гражданския инициативен комитет „Да спасим Община Септември“.

Той беше категоричен, че жителите ще продължат да протестират, докато не видят реални положителни резултати и не се постигне подобряване на условията за живот.

Протестите срещу кмета на Община Септември Марин Рачев започнаха още през месец юли. Гражданският инициативен комитет „Да спасим Община Септември“ е събрал над 500 подписа от протестиращите за сезиране на Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция“, които да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани през мандата на кмета. Инициативният комитет „Да спасим Община Септември“ иска още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества.

Хората питат къде и за какво са похарчените над 12 милиона лева от общината за миналата година и над 7 милиона лева за тази година, но не се почистват улиците и тротоарите, както е уговорено по обществената поръчка за почистването, защо общината е единствената, която според Министерството на финансите е натрупала повече от позволените по закон дългове, а няма нищо конкретно извършено в село Варвара.

Протестиращите припомнят, че на 11 януари т.г. кметът Марин Рачев е сключил договор за построяване на детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане.

Те питат дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев. Протестиращите недоумяват защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката. Площадката е в задния двор на бившия кмет, уточняват протестиращите.

 

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.