Плевнелиев посрещна президента на Израел Реувен Ривлин

main_1467886445

 

 

Въпрос на дни е извършителите и организаторите на атентата в Сарафово през юли 2012 година да бъдат изправени пред съда. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на пресконференция след срещата му с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин, предаде агенция „Фокус”. По думите му България и Израел полагат и действат заедно с всички усилия така, че трагедии като терористичния акт на летище „Сарафово“ в Бургас да не се повтарят.

„Никой от нас няма да се успокои докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 година. Това ще се случи много много много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни”, заяви президентът.

Знаем кои са извършителите на терористичния акт в Сарафово и ще ги изправим пред съда, знаем и тези, които са зад тях, каза Плевнелиев. По думите на президента целият български народ споделя трагедията след атентата в Бургас. Той припомни, че по време на първите часове след атентата българският президент, министър-председател и десетина министри са били на мястото, въпреки че мерките за сигурност не го позволяват.

„Израел реагира на секундата, като изпрати самолети и екипи. Заедно постигнахме чудо – от една страна делото на терористите не успя, не ни уплашиха и не намалиха броя на туристите от Израел към България”, уточни държавният глава и посочи, че туристите са се увеличили. „Второто беше, че тези терористи ни сплотиха. Тръгнахме по техните следи и колкото и да са креативни, интелигентни и умни двете държави, заедно с помощта на световната антитерористична служба знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда, знаем и тези, които са зад тях”, заяви Плевнелиев и коментира, че България е инициирала това всички държави членки на ЕС да знаят кой стои зад атаката.

„Днес всички сме по-готови за терористични атаки, но никой не е имунизиран и само заедно можем да се изправим пред тероризма по света. Днешното посещение е знак, че сме единни”, заяви президентът Плевнелиев.

Службите за сигурност на България и Израел си взаимодействат много добре при противодействието на тероризма, каза още Плевнелиев. По думите му нивото на сътрудничество между България и Израел много високо. „Това е едно специално приятелство и сътрудничество. През последните години проведохме много изпитателни тренировки на българските и израелските ВВС”, обясни президентът Росен Плевнелиев. Според него към настоящия момент отношенията между двете страни се характеризират с обмен на информация, задълбочаване на контактите във военно-техническата област.

„България е част от световната антитерористична коалиция. Българските и израелските служби работят изключително интензивно заедно. Сътрудничеството между служите за сигурност никога не е било по-добро”, допълни българският президент. По думите му то е базирано на дълбоко доверие и споделяне на ресурси. Плевнелиев обясни, че Израел е партньор за нашето европейско семейство и България подкрепя интегрирането на страната в европейските програми. „Да дадем фокус на отношенията на ЕС – Израел. Да бъдем адвокат-силен, да бъдем глас – мощен на приятелството между ЕС и Израел”, заяви той.

„Имаме готовност да реализираме предложението на израелската страна, което беше отправено от министър-председателя Нетеняху по време на срещата му с премиера Борисов за провеждане на стажове на български студенти по математика, както и на млади български специалисти, работещи в областта на високите технологии в израелски компании, специализирани в киберсигурността и киберзащитата”, заяви той. По думите му съществува голям потенциал за развитието на туризма чрез позициониране на страната ни като целогодишна дестинация за израелските туристи.

Президентът Плевнелиев заяви, че се странта ни се радва за увеличението на израелските туристи по българското черноморско крайбрежие и зимните курорти. „Удовлетворени сме, че се наблюдава сериозно увеличение на туристо -потока към България. Искаме да видим и много повече българи, които да посетят Израел”, заяви българският държавен глава.

„Регистрирайки над 155 хиляди туристи през 2015 година от Израел към България и от другата страна през 2016 година броят на пътуващите български граждани към Израел се е увеличил с малко под 3%, виждаме позитивен тренд и искаме той да е по-силен”, заяви още той.

Държавният глава допълни, че Израел се разглежда като потенциален доставчик на газ за България и региона на Югоизточна Европа. „Стратегическото ни географско положение обуславя възможностите за диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки”, заяви още Плевнелиев. По думите му образованието и научните изследвания имат сериозен потенциал в развитието на двустранните отношения в между двете страните.

Израел е стратегически важен и перспективен външнотърговски партньор, има значителен потенциал за разширяване на търговско-икономическите ни отношения, добави президентът. Българският държавният глава заяви, че най-високо посещение на президента на Израел Ривлин в България е проява на специалните отношения и голямо приятелство между народните на двете страни.

„Ще даде силен импулс за задълбочаването на всеобхватното и стратегическото значение, партньорство между България и Израел. Отношенията между двете държави през последните години отбелязаха значителен подем и придобиха стратегическо значение”, каза още той.

Росен Плевнелиев припомни историята между двата народа и уточни, че от векове земите ни са приемали гостоприемно бягащите от преследвания и търсещите по-добър живот и препитание евреи. Той припомни за спасяването на българските евреи през Втората световна война. „В рамките на тази висока визита заедно с президента Ривлин ще открием паметник, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война”, обяви още държавният глава.

Той коментира, че ще се съхрани подвигът на българското общество, което през 1943 година е предотвратило депортирането на над 48 000 български евреи към нацистките лагери на смъртта. „За съжаление страната ни беше въвлечена в ситуация, в която не успя да направи същото за евреите, които живеят в Северна Гърция и части от бивша Югославия”, обясни българският държавен глава. По думите на президента Росен Плевнелиев на днешната среща с Ривлин са обсъдили необходимостта за трето междуправителствено заседание, на което да бъде направен преглед на постигнатото и да бъдат начертани още по-амбициозни планове за бъдещето.

„За нас Израел е стратегически важен и перспективен външнотърговски партньор. Обединихме се, че има значителен потенциал за разширяване на търговско-икономическите ни отношения. Перспективни области за сътрудничество са както високо-технологичните отрасли, информационно и комуникационни технологии, аутсорсинг, електротехника и електроника, но и структурно определящи отрасли за българската индустрия – туризъм, енергетика, производство на храни, земеделие и други”, посочи президентът.

По думите му изграждането на нови индустриални зони и технологични паркове в България създават благоприятни предпоставки за партньорства между фирми от двете държави. Държавният глава допълни, че се надява да привлече израелски инвеститори в София Тех парк.

 

 

 

 

Comments are closed.