Пламнаха Царските конюшни в центъра на София (снимки/ видео)

Снимки: Фейсбук

Голям пожар обхвана тази нощ имота „Царските конюшни“ на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски” откъм ул. „Врабча“ и ул. „Панайот Волов“. До 6 ч. сутринта 8 коли с огнеборци овладяваха пламъците, като една от тях бе опънала маркуч чак от аптеката „Марешки“ при паметника на Васил Левски към ул. „Врабча“.

Най-сериозно са пострадали сгради откъм ул. „Панайот Волов“ срещу Английската гимназия, и ул. „Врабча“. Пожарът тръгнал от покрива, изгорели са близо 500 квадрата. Сигналът за инцидента е подаден в 3,10 часа, съобщи Дир.БГ. За гасенето са използвани и две механични стълби, за да могат огнеборците да пръскат от височина.

В сградата няма ток, като се предполага, че някой е запалил огън вътре, но това ще се изяснява днес по светло, когато полицията ще направи оглед на място.

„Горят Царските конюшни в центъра на София! Пожарът пламна за секунди и се разрасна изключително бързо из целия комплекс – само няколко часа след дългия напоителен дъжд над София. Случайност? Самите пожарникари казаха, че „някой го е палнал, тези имоти са много апетитни“, пише във Фейсбук

Мирослав Стоев, очевидец на инцидента.

„Иначе никой не счете за нужно да предупреди живущите в съседната кооперация, която е на 20 метра от пожара и е свързана с горящите сгради. Нямаше събуждане, нямаше извеждане, нямаше нищо. А на улицата единствено таксиметровите шофьори услужливо предложиха да донесат храна и вода за децата“, разказа още той.

Комплексът, който от години е много запуснат, е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

В Софийски градски съд има наказателно дело, свързано с царските конюшни. По него подсъдими са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

На 22 март lex.bg съобщи, че делото за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев, най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС).

От сайта съобщиха, че това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.

Posted by Miroslav Stoev on Saturday, July 28, 2018

 

Comments are closed.