ПЕС отрекоха да са поставяли ултиматум на БСП за Истанбулската конвенция

Снимка: БТВ

Партията на европейските социалисти е предупредила, че може да замрази членството на БСП, ако левицата не подкрепи Истанбулската конвенция и за това бил оказван натиск на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Това са обсъждали на днешния пленум социалистите.

От ПЕС обявиха за фалшива новина информацията да са пращали делегация в София и да са поставяли ултиматуми, предаде БТВ.

Пленумът на БСП обаче подкрепи Нинова в позицията й срещу Истанбулската конвенция.

Това потвърдиха членове на ръководството на партията, присъствали на пленума на левицата.

Те очакват мнението на българските социалисти да бъде уважено и да не се стигне до замразяване на членството на БСП в европейската организация на социалистите.

Българските социалисти са информирали своите партньори от Европа за всички законодателни инициативи по темата „Насилие над жени”.

Още вчера в интервю пред Дарик радио Нинова спомена, че емисари на ПЕС преди две седмици за пореден път предупредили, че „БСП греши“ като се противопоставя на ратификацията на конвенцията срещу насилието над жените. Едновременно с това Нинова подчерта, че с позицията си „против“ спасява българските деца и защитава християнските семейни ценности. С уговорката, че изказва лично мнение, тя допусна, че ще бъде подложена на атаки заради позицията си.

По информация на „Дума“ днес пред съпартийците си Нинова е подчертала, че въпросът се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на социализма и социалдемокрацията в Европа.

Ако смятате, че е така и че трябва да променим позицията си, че съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, ми го кажете в очите, обърна се Нинова към НС. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога, категорична е тя.

Преди месец европейските социалисти обявиха консервативната позиция на българската левица по темата за насилието над жените като „трагична грешка“. Днес обаче съпартийци на Нинова са изтъкнали като успех на Нинова това, че се е противопоставила на ратификацията, внесена от правителството на ГЕРБ и в резултат на това гласуването е било оттеглено.

 

Comments are closed.