Певци, композитори и приятели се простиха с Тончо Русев. Лили Иванова изпрати букет

 

 

Веселин Маринов, Йордан Караджов, Орлин Горанов, Христо Кидиков, Кристина и Михаил Белчеви, Искра Радева, Мая Нешкова, Хайгашод Агасян, Развигор Попов бяха сред певците и композитори, които се простиха с големия творец Тончо Русев.

Поклонението бе във фоайето на зала „България“, а опелото в църквата „Свети Седмочисленици“.

Примата на българската естрада Лили Иванова, много от най-известните песни на която са по музика на Тончо Русев, изпрати букет.

Тончо Русев написа повече от 1000 песни, много от които станаха хитове.

За песните му историкът проф. Андрей Пантев казва: „Когато хората от средното и по-възрастното поколение си спомнят младостта, в съзнанието им звучи музика. И това обикновено е песен на Тончо Русев!“

На поклонението дойдоха и бившият министър на културата, сега председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и ръководителят на комитета по култура по времето на социализма Георги Йорданов.

„Той не искаше просто да напише песен, а да я адресира към изпълнителя“, спомни си Развигор Попов.

„Аз ще се помоля пътят на Тончо да е лек. За мен той ще си остане една светла душа. Той беше кралят на мелодичната поп музика в България. С него си отива една епоха. А сега ние оставаме едни невръстни сирачета“, заяви развълнуваният Панайот Панайотов по Нова ТВ.

„Тончо Русев беше един много голям наш приятел на група „Сигнал“. С него си отиде една епоха на прекрасната българска музика и за съжаление, никога повече няма да повтори това, което правеше през живота си“, каза Йордан Караджов по БНТ.

Орлин Горанов сподели: „Един ангел си отиде вкъщи. Тончо беше изключителен човек, изключителен музикант и за това говори всичко, което остана.“

Тончо Русев почина на 10 април след кратко боледуване, само 10 дни преди да навърши 86 години.

 

Comments are closed.