Патриотите внесоха свой законопроект за вероизповеданията

Искрен Веселинов

 

 

Парламентарната група на „Обединени патриоти“ внесе в НС свой законопроект за вероизповеданията, чиято основна цел е да спре влиянието на чужди религии върху вътрешната сигурност на страната.

Депутатът Искрен Веселинов го определи като фундаментален за тях, една от причините да се занимават с политика. Целта е, обясни той, българската държава да издигне преграда за възможността чужди държави, чужди вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност, да се избегне евентуална радикализация и политизация на вероизповеданията.

Текстовете не са насочени конкретно срещу нито едно вероизповедание“, уточни Борис Ячев.

Миналата седмица стана известно, че ГЕРБ, БСП и ДПС също имат свой общ проект за вероизповеданията. Той, според Ячев, не бил алтернативен, а допълвал този на „Обединени патриоти“. В него обаче основният фокус бил по-ограничен и главно върху предписанието вероизповеданията да получават пари от държавния бюджет.

Според Патриотите освен да имат право на държавно финансиране и така да бъдат независими от външни влияния, вероизповеданията трябва да имат и задължения – да не проповядват радикална идеология, да обявяват местата, в които се служи, проповядва съответната религия, службата да е само на български, а националното ни знаме да се вее на всеки религиозен храм.

Патриотичните формации са готови, ако се постигне съгласие, на второ четене двата законопроекта да се обединят в един. Въпросът ще бъде обсъден на коалиционен форум. В текстовете на ГЕРБ, БСП и ДПС спорно било предложението Ислямският институт да може да произвежда бакалаври, магистри, което за ОП било неприемливо, тъй като няма защитимо ниво на стандарт на образование.

Патриотите искат също и забрана на дарения от чужбина, като се допускат такива, които са съгласувани с Дирекцията по вероизповеданията и Сметната палата. Предвижда се и укрепване на светската държава. Предстояла среща с основните вероизповедания.

На въпрос дали е изчистено вчерашното недоразумение в ПГ на ОП заради срещата на вицепремиера Красимир Каракачанов с председателя на БСП Корнелия Нинова, Искрен Веселинов отговори лаконично – „най-хубавото предстои“.

Comments are closed.