Паси: Бокова беше изпратена с впечатляваща церемония, присъстваха над 1400 души

Соломон Паси. Снимка: БТВ

Бившият външен министър Соломон Паси разказа, че е присъствал на церемонията по „смяна на караула“ на върха в ЮНЕСКО. На нея българката Ирина Бокова сдаде поста след два пълни мандата начело на организацията.

„Впечатляваща церемония, над 1400 души, това връща доверието в авторитета на политическите лидери. От цял свят се изказваха хора в продължение на два часа, името на Бокова и приносът й бяха споменати стотици пъти. Ако бяхме във времето на социализма, щях да си помисля, че в ЮНЕСКО има култ към личността на Ирина Бокова.“

Паси заяви, че ЮНЕСКО от едни добри ръце отива в други и разказа, че наследничката на Бокова – Одри Азуле, родена в Париж мароканска еврейка по произход, е много интересна. Баща й е съветник на краля на Мароко и е бил първият евреин, избран единодушно от арабските държави на висок дипломатически пост.

За приоритета на България по време на председателството на Съвета на ЕС за европейска перспектива на Западните Балкани Паси заяви, че страната ни може да има принос и в много други направления.

Comments are closed.