Парламентът на Каталуния избра за премиер радикалния сепаратист Ким Тора

 

 

Каталуния има нов премиер след близо петмесечна политическа безизходица, пише вестник „Паис“. Ким Тора е наследникът на бившия лидер Карлес Пучдемон.

Местният парламент проведе второ гласуване, след като в събота не беше осигурено абсолютно мнозинство. Разглеждан като радикален сепаратист, Тора беше подкрепен от 66 гласа срещу 65, четирима депутати се въздържаха.

По време на дебата тази сутрин новият лидер се опита да отхвърли обвиненията, че е радикален сепаратист, който възнамерява да пренебрегне нуждите на каталунците, които искат да останат част от Испания. Тора обеща, че делата му ще бъдат в полза на всички 7,5 милиона каталунци и че протяга ръка към всеки. Според него „възможно е да се намери обща основа“.

Но новоизбраният лидер подчерта, че планира да продължи с плановете за отделяне на Каталуния от Испания. Тора намекна, че менторът му Карлес Пучдемон може да играе някаква роля, въпреки че официално не може да се кандидатира за лидерския пост. Кандидатът представи правителствена програма, която е изпълнена с обещания за по-справедливо общество и икономика.

Тора, възприеман като твърдолинеен сепаратист, е известен с язвителните си коментари по адрес на Испания. В събота той се обяви за изграждане на държава с „максимален радикализъм“.

Парламентът на Каталуния избра премиер близо половин година след предсрочните избори през декември 2017 г., организирани от правителството в Мадрид. Вотът беше спечелен от партиите, обявяващи се за независимост, но те нямат абсолютно мнозинство. Тора, адвокат по професия, е в политиката от 10 г. Той е автор на седем книги, повечето са за каталунски журналисти и интелектуалци от 20-те и 30-те г. на XX век.

 

Comments are closed.