Паравоенен спецбатальон срещу мигрантите набира членове под носа на МВР

0000299834-article2

Снимка: Български воински съюз „Васил Левски“

 

 

Антимигрантските настроения стигнаха до крайност – в България вече се създава паравоенно формирование, което набира дарения и обещава на записалите се обучение в чужбина. Това се случва броени дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да толерира такива организации и групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона.

Инициативата не е за подценяване, тъй като е на организацията, която през есента даде тон за създаване на граждански отряди за залавяне на бежанци – Български воински съюз „Васил Левски“.

Сдружението се представя за „обединяващо на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ“. На сайта му, на който липсват адрес и телефон за връзка, е обявено, че се създава батальон за специални операции, пише „Сега“.

В съобщението се посочва, че то ще е „в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България“. В профила на съюза във Facebook пише, че „групата му за бързо реагиране и „Цивилните отряди за защита на жените и вярата“ са се справили отлично“ и към текста е прикачен клип с „ареста“ на тримата афганистанци, за който беше обвинен бургазлията Петър Низамов.

„Кадрите на батальона за специални операции ще бъдат изпратени на ускорени курсове за обучение и преподготовка в най-добрите водещи учебни заведения и тренировъчни центрове извън страната. С предимство са бившите служители и кадри на силите за специални операции, военното разузнаване, СОБТ, служители на МВР и службите за сигурност и охрана или чуждестранният легион“, пише в съобщението.

Става ясно, че финансирането ще става с дарения и е посочена и банкова сметка. Парите ще отиват за екипировка, боеприпаси и обучение. Въпросният съюз обяви в края на 2015 г., че има три екипа, които действат по южната граница. Беше публикувана и снимка на екип „Делта“, на която се виждат четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже.

Гражданските арести набират популярност, показа изследване на „Алфа рисърч“. 29.4% одобряват гражданските арести, а 25.4% отговарят с „по-скоро да“. Една четвърт по-скоро не ги одобряват, а 17.5% са твърдо против.

Попитани от кого да се извършват арестите на нелегалните мигранти, 28.5% отговарят, че това трябва да става само от държавата, а 54.8% смятат, че може и от граждани, но координирани от полицията. Според 16.2% всеки може да го прави.

 

Източник:dnes.bg

 

 

Comments are closed.