Папата зове за диалог, уважение и признаване правата на всички хора в Светите земи

 

 

Папа Франциск говори пред палестинци след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за Йерусалим, коментира, че „признаването на правата на всички хора“ в Светите земи е основно условие за диалог, съобщава „Ройтерс“.

Папата проведе вчера и разговори с палестинския президент Махмуд Абас за кризата, коментарите ситуацията с група палестинци, участващи в междурелигиозния диалог с Ватикана.

„Светата земя е за нас християните земя, която представя най-доброто от диалога между Бог и човечеството„, обясни той, говорейки и за диалога между религиите, „а също и в гражданското общество“.

„Основното условие за този диалог е взаимното уважение и ангажиментът за укрепване на това уважение, за да бъдат признати правата на всички хора, където и да се намират,“ каза той.

Тръмп се очаква да припознае днес Йерусалим за столица на Израел и да постави началото на преместването на посолството на САЩ в древния град, което прекратява десетилетната политика на САЩ и рискува да подхрани насилието в Близкия изток.

В Кремъл коментират, че Русия е загрижена, че конфликтът между Израел и палестинските власти може да бъде допълнително утежнен от плановете наТръмп. „Но няма да обсъждаме решенията, които все още не са взети“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на конферентен разговор с репортери.

Намерението на САЩ да премести своето посолство в Йерусалим е знак за неговата некомпетентност и неуспех, коментира иранският върховен лидер Аятоллах Али Хаменей.

И сирийското правителство осъди решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ там от Тел Авив, съобщава сирийската държавна информационна агенция САНА.

„(Стъпката) е кулминацията на престъплението за узурпиране на Палестина и изместване на палестинския народ“, коментира САНА, цитирайки източник на външно министерство на страната.

Днес и британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е разтревожен от съобщенията, че американският президент Доналд Тръмп ще признае Йерусалим като столица на Израел.

„Нека да изчакаме и да видим какво точно казва президентът. Но знаете, ние виждаме съобщенията, които ние чухме с тревога, защото смятаме, че Йерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците“, изтъкна Джонсън.

Германия е разтревожена, че в Близкия изток могат да избухнат сблъсъци след разпространената информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи външното министерство на Германия.

Министерството се обръща към германците за израелските и палестински земи: „От 6 декември 2017 г. може да има демонстрации в Йерусалим, на Западния бряг и в Ивицата Газа. Не може да се изключи насилие„.

 

Comments are closed.