Паника заради нов щам на трипер, нелечим с антибиотици

 

 

За щамове на бактерии, причиняващи гонорея /трипер/, които са напълно нелечими, предупреди Световната здравна организация преди дни. Диагностицирани са най-малко трима инфектирани – в Япония, Франция и Испания. Няма известен на лекарите антибиотик, който може да ги излекува.

„Преди 40 г., когато учих медицина, триперът беше заболяване, което се лекуваше с 1 млн. единици пеницилин. Това една доза, която в момента се счита за много малка и смешна. Гонореята се лекува вече с десетки, стотици, милиони единици пеницилин“, казва за „Стандарт“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Той обясни, че с годините този микроб започна да става все по-резистентен и в момента е един от най-резистентните микроорганизми.

„Около 60% от причинителите на гонореята не могат да се лекуват даже с хинулонови антибиотици, от които преди 20 г. само една таблетка беше достатъчна срещу тази инфекция“. Той обясни, че около 70% от щамовете са резистентни на пеницилинови цефалоспоринови антибиотици.

„Очаква се и резистентност към последните средства, които имаме – макролидните антибиотици. Затова в момента тази инфекция трябва да се лекува с комбинация от лекарства, за да може да бъде достатъчно ефективна за лечение в семействата“, каза още проф. Кантарджиев.

Той обясни още, че гонореята е полово предавана инфекция, която засяга и мъжа, и жената. Ако тя преминава скрито и не се потърси медицинска помощ, това може да доведе до безплодие в семейството. Друга такава полово предавана инфекция е хламидиалната, инфекция също води до невъзможност за репродукция.

Някъде около 90% от безплодието в българските семейства се дължи на недобре лекувани полови инфекции, алармира проф. Кантарджиев. Това води до запушване на маточните тръби, до невъзможността за забременяване и до много големи проблеми и скъпи инвитро процедури.

Той посъветва хората внимателно да следят своето състояние и при съмнение за полово предавана уроинфекция веднага да се прави биологично изследване. Другата препоръка е през зимата да не се лекува всяко кихане с антибиотик, а той да се използва само при усложненията на грипа.

 

Comments are closed.