Отложиха смъртната присъда на кравата Пенка с 4 дни

 

 

Окончателното решение за живота на кравата Пенка ще бъде взето в понеделник. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), пише „Монитор“ .

Така присъдата на кравата беглец, която напусна пределите на страната ни и гостува в рамките на две седмици в съседна Сърбия, беше отложена с 4 дни.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев ще проведе извънредни срещи с представители на ветеринарните служби на Македония и Сърбия по повод казуса с преминаването на безстопанствени животни през граничната зона.

В сряда Илиев се е срещнал с македонските ветеринари в София, а в неделя ще проведе разговори и със сръбските експерти в Ниш След това се очаква да бъде съобщено окончателното решение за съдбата на Пенка. Очаква се тя да бъде умъртвена, тъй като след „екскурзията си“ е влязла в страната ни от държава извън Европейския съюз.

Пенка изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май и едва преди няколко дни стопанинът й Иван Харалампиев успя да си я прибере от съседна Сърбия. Това обаче се оказа незаконно. Експерти от БАБХ – Кюстендил, пък взеха кръвни проби от Пенка, за да се установи дали е заразена с дерматит, ку-треска, злокачествена катарална треска или син език.

Междувременно Македония стана българска благодарение на кравата беглец. Поне според многотиражния британски таблоид „Сън“. Историята на кравата особено развълнува вестниците на Острова.

Появиха  се призиви Пенка да бъде осиновена във Великобритания само и само да не бъде убита. Любопитен гаф обаче допусна „Сън“. За да онагледи разходката на кравата, таблоидът показа карта, на която страната ни сериозно е увеличила територията си. В границите ни е включена и Македония, която изобщо не се споменава на картата, за разлика от съседните Албания и дори Косово.

 

Comments are closed.