ОТКРИХА МЕЗОЗАВЪР НА 150 МЛН. ГОДИНИ

otkritie

Откриха останки на мезозавър на възраст около 150 милиона години. Находката е намерена в една от реките на Ямало, Ненецкия автономен окръг, от членовете на риболовния клуб „Дивият север“ по време на плаване, съобщи БТА.

Сега с представители на Уралското отделение на Руската академия на науките /РАН/ се решава въпросът дали фосилът на древното животно да бъдат изваден от водата.

Рибарите открили праисторическото чудовище в реката, когато лодката почти се ударила в него. Московски учени по изпратените им снимки са определили, че това е мезозавър, чиято възраст се изчислява на около 150 милиона години, съобщи ИТАР- ТАСС.

Мезозаврите са измрели влечуги, живели през ранния пермски период в Южна Африка,Южна Америка и Антарктида. Те са най-древните от известните водни влечуги. Били са относително малки по размер – на дължина са достигали до един метър, а дългата им опашка им е помагала да се движат във водата. Мезозаврите са се хранили с риба, улавяйки я с челюсти с много на брой остри зъби. Животните са се хранили във водата, а на брега са снасяли яйцата си

Източник:ПИК

Comments are closed.