Орбан се обяви за Европа на нациите и против Съединени европейски щати

 

 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан планира да направи значителни промени в кабинета си, информира „Ройтерс“.

Той съобщи новината на първата пресконференция след убедителната победа на парламентарните избори в неделя, на които управляващата партия ФИДЕС получи почти 50% от гласовете или 2/3 мнозинство в парламента.

Орбан подчерта, че резултатите от изборите са предоставили на партията силен мандат и поради тази причина планира да го използва за прокарване на законопроекта „Спри Сорос“. Проектозаконът ще даде власт на правителството да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията и представляват „риск за националната сигурност“.

 Според него правителството е получило вероятно най-силния мандат в съвременната история на Унгария, пише „Гардиън“.

Причината да внесем този пакет преди изборите беше с цел да позволим на унгарските избиратели да гласуват, знаейки нашите намерения за това. Това се случи и ние вярваме, че имаме мандат от тези избори да прокараме това законодателство„, каза Орбан.

Унгарският премиер, който ще управлява страната трети последователен мандат, води предизборна кампания почти изцяло с фокус към миграцията. Той подчерта, че резултатът от вота е потвърдил този избор.

Унгарските избиратели посочиха най-важните теми: имиграцията и въпросът за националната сигурност. Унгарците решиха, че искат да бъдат единствените, които ще решават кой може да живее в Унгария„, продължи Орбан.

Той отказа да коментира критичните оценки на международни наблюдатели, които алармираха, че правителството е прибягвало до „заплахи, ксенофобска риторика и медийни пристрастия“ по време на кампанията.

Орбан каза още, че след победата му е даден мандат да се стреми към ЕС на независимите държави, а не към „Съединени европейски щати“.

Изборите от моя гледна точка също…решиха, че унгарското правителство трябва да се бори за Европа на нациите, а не за „Съединени европейски щати„, подчерта премиерът – опонент на задълбочаване на интеграцията в ЕС.

Той допълни, че ще търси по-близки отношения с Полша и с германската провинция Бавария по време на новото управление, тъй като директно са го подкрепили преди и след вота.

 

Comments are closed.