Огнян Герджиков уволнява двама души заради трагедията в тунел “Ечемишка“

 

 

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков започва уволнения заради трагедията в тунел „Ечемишка“, съобщи БНТ.

Националната медия съобщи, позовавайки  на неофициални източници, че във връзка с инцидента в „Ечемишка“ утре се очакват първите две уволнения, поискани от министър-председателя Огнян Герджиков.

Най-късно до следващия вторник – 14 февруари, трябва да бъде възстановено движението в тунел „Ечемишка“. Старата осветителна конструкция ще бъде демонтирана с цел максимално бързо да се възстанови движението в тунела за София. Прокуратурата изпрати предупредително писмо до АПИ, че състоянието на тунела „Ечемишка“ продължава да бъде опасно, научи БНТ. Това е станало след извършен щателен оглед на тунела с вещи лица.

 

Максимална мобилизация и работа на 24-часов режим в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“, разпореди министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който се включи лично в последното заседание на комисията в Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя бе сформирана в неделя, за да проучи състоянието на авариралото съоръжение и да набележи мерки за пълното му обезопасяване.

Сред предложените различни варианти на проектантски решения, беше избрано старата осветителна конструкция в тунел „Ечемишка“ да бъде демонтирана с цел максимално бързо възстановяване на движението в тръбата за София. Преценено бе, че укрепване на съществуващата конструкция би отнело по-дълго време и няма да гарантира 100 процента безопасност.

Проблемите на старите тунели у нас са, че са строени без нужната хидроизолация, което води до течове, замръзвания и корозия – заяви днес в ефира на „Денят започва“ по БНТ Константин Жипонов от камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Според него имало пропуски при строителството на тунел „Ечемишка“.

 

Comments are closed.