Няма следи от изтезания по телата на руските журналисти, убити в Централноафриканската република

 

 

Русия съобщи, че няма следи от изтезания по телата на убитите руски журналисти по време на работата им в Централноафриканската република (ЦАР) тази седмица, информира АФП.

Според предоставената на руското посолство в ЦАР информация по време на първоначалния оглед местни лекари не са открили следи от изтезания, само огнестрелни рани„, съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Журналистите Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал бяха убити в африканската страна в понеделник. Те са подготвяли материал за групата „Вагнер“ – компания, която изпраща руски наемници в горещи точки като Сирия и Украйна. Организацията е описвана като армията на Москва в сянка.

В сряда африканските власти обявиха, че руснаците са застреляни при засада от група от девет мъже. Говорител на правителството на ЦАР поясни, че мъжете са носили кърпи за главата и не са говорили на националните езици – френски и санго. Представителят допълни, че един от журналистите се опълчил на въоръжените мъже, които са искали да открадната техниката им. Единият е убит на място, а другите двама са починали впоследствие от получените огнестрелни рани. Подробностите са от шофьора им, който е ранен, но е оцелял.

В разследването участват ЦАР, руските федерални власти и мироопазващата мисия на ООН – MINUSCA.

Журналист, който е разследвал действията на „Вагнер“ в Сирия, почина през април след падане от балкона на апартамента си на петия етаж в руския град Екатеринбург.

 

Comments are closed.