Ново нападение над надзирател в Софийския затвор

 

 

Надзирател е нападнат в Централния софийски затвор. Това заяви пред bTV Цветан Михайлов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Нападението е станало вчера, 5 април, след 22 часа. Тогава синдикалната организация е била уведомена за инцидента.
Към момента няма информация за състоянието на надзирателя, заяви Михайлов.

По думите му нападението е извършено по време на конвоиране на лишен от свобода. Затворникът е трябвало да бъде транспортиран от болница на затвора към корпуса.

Във връзка с бягството на Радослав Колев и Владимир Пелов Цветан Михайлов коментира, че знае малко. Информацията в общественото пространство обаче се разминавала от информацията, която синдикатите научили от служители на затвора, които са били на смяна по време на бягството.

Служителите заявили, че те са се опитали да спрат двамата и надзирателите също стреляли по тях.По думите на Михайлов „нещата съвсем не са такива, каквото се представят.

Михайлов коментира и ситуацията в затворите в България като цяло. По думите му системата на затворите у нас е разбита – има страшно много пропуски и затворниците правят буквално каквото си поискат. Бягството на Пелов и Колев било последствие именно от това.
„Действително е страшно. Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката“, допълни синдикалистът.

„Нашите съмнения са, че за пореден път вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правосъдието, заместниците му, техния екип, професионалното ръководство, началниците на затвори и пр.“, категоричен бе Михайлов.
Той отрече и обвиненията на министъра на правосъдието Цецка Цачева, която заяви вчера, че вината за бягството на двамата е охраната. „Ако г-жа Цачева е гневна и шокирана от случващото се, то това означава, че през цялото време на нашите срещи не е слушала внимателно какво ѝ съобщаваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен вид по официален ред със становища и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите протести. Нещо повече – не чух в нейното изказване да набележи мерки, които в спешен порядък да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтаряне на подобни инциденти“, отсече Михайлов. .

Той посочи и че простите на надзирателите се подновяват. Те ще продължават да настояват за повече щатни бройки, както и за подобряването на условията за труд. Съотношението затворници – охрана е под критичния минимум, обясни още той.

Новият протестни действия ще започнат със събиране пред сградата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Събирането ще се състои, за да се защити честта и достойнството на професията. „Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация – ние с политика не се занимаваме“, допълни синдикатът.

Източник news.bg

 

Comments are closed.