Новият италиански премиер поиска „задължително“ и „автоматично“ преразпределение на бежанците в ЕС

 

Новият министър-председател на Италия Джузепе Конти призова за „задължително“ и „автоматично“ преразпределение на бежанците, пристигащи на бреговете на неговата страна сред страните-членки на Европейския съюз. Премиерът заяви това в хода на първата си реч пред италианския Сенат, предава AFP, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Ще положим големи усилия за преразглеждането на Дъблинския регламент, за да постигнем по-справедливо разпределение на отговорностите и ще целим да се договорим за автоматична система за задължително разпределение на бежанците“, заяви Конти в програмната си реч.

„Първият лакмусов тест за новия формат на диалога ни с ЕС ще бъде въпросът за имиграцията“, посочи новият премиер.

„Управлението на мигрантския поток засега е провал: Европа допусна егоистични затваряния на границата от много страни, което натовари изключително много нашата страна с издръжката им и трудностите“, добави още той.

„Франс прес“ съобщава още, че също във вторник европейските страни са признали, че са далеч от това да решат вече двугодишния проблем с правилата за бежанците, въпреки че си бяха поставили краен срок до края на този месец, като се оправдаха с „по-тежкия политически климат“ заради спечелените от десните евроскептични партии избори в Италия.

Джузепе Конте заяви още, че правителството му ще се стреми към намаляване на огромния държавен дълг на страната, но „чрез растеж“, а на посредством политика на строги икономии.

„Искаме да намалим нашия държавен дълг, но искаме да го направим чрез растеж, а не с мерки за строги икономии“, подчерта Конте в първата си реч пред Сената след встъпването си в длъжност.

 

Comments are closed.