Новите американски санкции срещу Иран влязоха в сила

 

Влезе в сила решението на САЩ отново да наложат икономически санкции на Иран, които бяха вдигнати след историческото споразумение за ядрената програма на Техеран през 2015 година. През май президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от ядрената сделка. Новите санкции включват блокиране на финансовите трансакции и вноса на суровини, както и наказателни мерки за покупки в автомобилния сектор и търговската авиация, съобщава АФП.

Първата група санкции, засягащи финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти, влезе в сила в полунощ източноамериканско време (7,01 ч. българско). През ноември ще влязат в сила втора група санкции – срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

В теливизонно изявление, няколко часа след обявяването на санкциите, иранският президент Хасан Рохани обвини Вашингтон, че „иска да започне психологическа война срещу иранската нация и да предизвика раздори сред иранците“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, чиято страна се смята за единственият притежател на ядрено оръжие в Близкия изток, приветства Доналд Тръмп за възстановяването на санкциите: „Това символизира решимост да се спре регионалната агресия на Иран и намерението му да се сдобие с ядрено оръжие“.

От своя страна, Европейският съюз изрази съжаление за възстановяването на санкциите и потвърди своята „решимост да защити европейските икономически оператори, ангажирани със законен бизнес в Иран“.

 

Comments are closed.