Нинова: Искането на ГЕРБ парламентът да не бъде закриван е имитация на работа

Искането на ГЕРБ за удължаване на работата на Народното събрание заради приемането на нов Изборен кодекс с мажоритарен избор, е имитация на работа. Това каза в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде радио „Фокус”.

Според лидера на БСП това може да се определи като опит да се „яхне“ популистки народното желание, народният вот за промени. „Те можеха за два месеца, ако искаха наистина, да го направят. Можеха и през целия си мандат да го направят. Използват този народен вот , за да си правят пиар, както и доколкото е възможно да удължат срока на работа на този парламент, за да довършат започнатите далавери. В последните дни изнасяме такива случаи – обществени поръчки, концесии, раздаване на проекти, назначения. За нас това е абсолютна загуба на време за държавата и за народа в момент, когато трябва се вземат много отговорни решения и да се носи политическа отговорност”, каза Корнелия Нинова. Тя посочи, че БСП ще бъде категорично против това предложение. Тя призова да се пристъпи към конституционната процедура, която е на финала.

Според Корнелия Нинова настоящият парламент е политически изчерпан, изчерпан е и като доверие, и са необходими предсрочни избори. Тя заяви, че от БСП няма да подкрепят промените, които се предлагат от ГЕРБ в Изборния кодекс. „Нашето предложение ще бъде за смесена мажоритарно-пропорционална система, равна, 50 на 50. Тези неща не се правят и в последния момент, защото това е твърде сериозен въпрос и твърде сериозна реформа в изборното законодателство, има си технология”, каза Корнелия Нинова.

По думите й част от тази технология е и фактът, че референдумът е обжалван в съда, който все още не се е произнесъл. Съответно Централната избирателна комисия (ЦИК)също не се е произнесла, а парламентът има срок от 3 месеца, след произнасянето на ЦИК, за да вземе решение.

Корнелия Нинова заяви, че съставът на служебния кабинет е решение на президента Румен Радев, а БСП не участва в съставянето му и не предлага министри. По отношение на съставянето на листите на БСП за предсрочните парламентарни избори, тя заяви, че в момента се провеждат процедури по издигането на кандидатури и номинации в цялата страна. Определени са критериите, на които отговарят кандидатурите, а до 11 февруари е срокът, в който ще бъде посочен водачът на листата за областта.

БСП ще сигнализира главния прокурор за кмета на Рила по проблема с порочните практики на местни феодали- кметове на ГЕРБ, Нинова заяви, че има въпрос към Цветанов, който казал, че БСП ще прави кампания с фалшиви новини. „В тази кампания БСП ще предлага решения на проблемите, които те създадоха и оставиха. Питам го- фалшива ли е новината за повдигнатото обвинение днес на кмета на Пловдив за нарушения в обществени поръчки?“, попита председателят на БСП.

Нинова заяви, че такъв кмет на ГЕРБ има и в Рила, и БСП ще сигнализира за него главния прокурор. Този кмет е нарушавал процедури по строителство, в конфликт на интереси е, защото назначава семейството си на работа в общината. „Масови нарушения, злоупотреби, плашене на хората по общини. Това не са фалшиви новини. Те дойдоха от хората”, обясни председателят на БСП. Нинова бе категорична, че решението е- ревизия, разследване, отговорност и наказание на такива политически фигури на ГЕРБ. „Защото става дума за кражба на средства, необходими и в социалната сфера, и в здравеопазването, и в образованието”, обясни лидерът на социалистите. Тя подчерта, че една от целите на срещите е да бъдат чути хората- какво предлагат и какво казват.

Корнелия Нинова каза, че по време на изнесеното заседание са били обсъдени и национални въпроси. „Тревожната инфорамция от вчера е, че сме поискали помощ от Румъния и други съседни държави, защото не ни достига електроенергия и правителството е посегнало на студения ни резерв”, изтъкна Корнелия Нинова.

Тя постави и следните въпроси: „Показват ли тези факти правотата на твърденията ни, че България има нужда от нови мощности? Къде отиват твърденията на опонентите ни, че произвеждаме прекалено много енергия и няма къде да изнасяме, нямаме нужда от нови мощности?”. Тя добави, че става актуален въпросът за изграждане на нови мощности предвид намерението на БСП да развива икономиката и производството.

Парламентът е с изчерпано доверие. Да отиваме на предсрочни избори По повод предложението за удължаване работата на Народното събрание заради Изборния кодекс, Корнелия Нинова определи това желание като „опит да се яхне популистки народното желание за промени, защото те можеха да го направят от 13 ноември досега, ако наистина желаеха”.

Според нея тези, които искат удължаване на работата на НС си правят евтин ПР. „Искат да удължат колкото е възможно повече работата на парламента, за да могат да си довършат започнатите далавери, като ние през последните дни изнасяме множество факти за това”, подчерта Нинова.

По думите й сега е времето, когато трябва да се взимат много отговорни решения и да се носи политическа отговорност. „Опитват се да вменяват и на президента Радев да нарушава Конституцията, само за да останат те на власт. Ние категорично сме против всичко това и настояваме да се пристъпи към конституционна процедура. Този парламент е с изчерпано доверие, показа какво може. Нека да отидем на предсрочни избори и народът да си каже думата. След тези избори нека има ново правитество, което да гарантира развитие на България и преодоляване на бедността“, каза още лидерът на БСП.

Източник:епицентър.бг

Comments are closed.