Никол Пашинян е избран за министър-председател на Армения

 

 

Депутатите в парламента в Ереван избраха опозиционния лидер Никол Пашинян за нов министър-председател на Армения, съобщава информационната агенция Armenpress, цитирана от Агенция „Фокус“.

Извънредното заседание на арменския парламент за гласуването за нов премиер започна в 12 часа, като на него присъстваха 100 народни представители. Пашинян бе избран с гласовете на 59 от тях, 42-ма бяха „против“.

Лидерът на опозицията, който оглавяваше неотдавнашните национални демонстрации в Армения, бе единственият кандидат за поста, точно както и в първия тур на изборите на 1 май.

Пашинян се нуждаеше от най-малко 53 гласа на депутатите в 105-местния еднокамерен парламент, за да бъде назначен на поста министър-председател на Армения.

Протестите в Армения започнаха на 13 април. Опозицията се противопостави на избора на Серж Саркисян, бивш президент, за министър-председателския пост, като го обвини в неефективно управление и влошаване на икономическата ситуация в страната.

Въпреки това на 17 април парламентът утвърди Саркисян за премиер на Армения. В отговор опозицията обяви началото на „Кадифена революция“. Едва седмица по-късно, на 23 април, Саркисян подаде оставка.

 

Comments are closed.