Николай Нанков: Българските магистрали са най-евтините магистрали

 

 

От 5 май 2017 г. правителството е дало старт на пътни проекти за около 1 млрд. и 400 млн. лв. Страната прилича на строителна площадка, работи се на светло и под прожекторите.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който депутатите изслушват за напредъка по пътните проекти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Изказването му идва в отговор на думите на президента Румен Радев от средата на април. Тогава в своя лекция пред студенти от УНСС държавният глава заяви, че „България прилича на една строителна площадка“, която е на тъмно, „и е крайно време да включим прожекторите“.

„Всички обществени поръчки са публични, прозрачни и в пълно съответствие с нормативната уредба. Големият брой кандидати за обществените поръчки е доказателство, че се работи на светло и под прожекторите“, допълни Нанков.

„Сключихме договори за строително-монтажни дейности за почти 500 млн. лв. Ремонтират се второкласни, третокласни, а и общински пътища, мостови съоръжения, тунели и други съоръжения от техническата инфраструктура. Смея да твърдя, че всички обществени поръчки, провеждани от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и в частност Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са публични, прозрачни и в пълно съответствие с нормативната уредба“, каза министър Нанков.

Той подчерта, че големият брой кандидати за обществените поръчки е доказателство, че се работи „на светло и под прожекторите“. Нанков обясни също, че критериите за участниците не са дискриминационни.

„В този ракурс е и фактът, че броят на обжалванията е изключително нисък през последната година и половина, което отново доказва, че процедурата и работата на комисиите са без забележки“, допълни министърът. Нанков обърна внимание, че един от моторите на брутния вътрешен продукт, който през 2017 г. бележи рекорд, е именно строителният сектор.

 

България строи най-евтините магистрали в цяла Европа, увери министър Николай Нанков в отговор на въпрос на депутата от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов за цената на българските пътища.

„От последните седмици и дни жестоко се спекулира по темата, че видите ли, в България ние строим, а и се возим в най-скъпите пътища в Европа“, каза Нанков. Той направи ретроспекция как се е движила цената на магистралите в България и обърна внимание, че най-скъпата магистрала е възложена през 2006 г. и уточни, че става въпрос за автомагистрала „Люлин“.

Министър Нанков поясни, че средната цена в България е 3,1 млн. евро. „В Сърбия – 5,5 млн. евро, Румъния – 6,43 млн. евро, Гърция – 10, 28 млн. евро“, уточни Нанков.

От автомагистрала „Струма“ през тази година предсрочно ще завършим 24-те км от Кресна до Сандански с почти 8 месеца, но не за сметка на качеството, увери министър Нанков.

„За магистралата от Благоевград до Железница, почти 7 км, строителните дейности вървят изключително добре. Прекъснали сме ги в частта на откритото археологическо находище“, посочи той. „Ще изчакаме мнението на експертите. Ще се съобразим, както досега, не само с екологията, но и с археологията“, изтъкна министърът.

„За най-тежкият участък от АМ „Струма“- Кресненското дефиле, тази година ще стартираме с тръжната процедура, ако Административният съд се произнесе в наша полза“, коментира Николай Нанков. „Вървим по график, целта ни е през май 2019 година да стартираме реалното строителство“, обясни регионалният министър и уточни, че стойността на най-скъпата отсечка от магистралата заради тежкия терен е около 800 млн. лева.

С много добра организация е напълно реалистично в края на 2024 г. да имаме изцяло завършена автомагистрала „Хемус“, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Той поясни, че до края на годината ще се строят 77 км, нови 85 км ще се търгуват. „Остават само около 90 км, които през 2019 г. от Велико Търново до пътен възел „Буховци“, област Търговище, отново ще търгуваме и 2019 г. ще започнем тяхното изграждане“, каза министър Нанков. По думите му новата автомагистрала “Хемус“ ще отговаря на всички изисквания.

 

Не просто строим магистрали и рехабилитираме пътища, а пълним дупки по неремонтирани пътища по 30-40 години, каза още министър Нанков.

„Вършим работа и поправяме грешки на политици, които сега претендират да са управляващи“, заяви той. „Това ще ни отнеме не само този, а и следващи и следващи мандати – затова въвеждаме тол системата за устойчивост на финансирането в пътния сектор“, коментира Николай Нанков.

„Активно работим по АМ Русе- Велико Търново, която заради жалба на базата на екологичната процедура е стопирана. Това не ни пречи да придвижваме плановете. След произнасяне на съда в полза на АПИ ще дадем сериозна скорост на изпълнение“, посочи той.

„Стартирахме тръжна процедура за Калотина-София, както и с Южната дъга, за да може бързата връзка от Западна, Централна Европа към Близкия изток да се осъществява именно по това направление“, каза още регионалният министър.

Вслушахме се в гласа на протестиращите и съобразихме всички обективни предпоставки за тунела под Петрохан. Още през май тази година АПИ предвижда да стартира с предпроектните проучвания за изграждането на тунела, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Правителството изпълни ангажимента си по управленската програма да започне реални стъпки за изграждането на пътя Видин-Ботевград“, заяви той. „Вече стартира обществената поръчка в най-тежкият участък от пътя Видин-Ботевград, в участъка от Ботевград до Мездра от над 33 км“, посочи Николай Нанков.
„Очакваме след подаване на офертите бързо класиране и произнасяне на комисията и да преминем към реални дейности“, допълни регионалният министър.

 

Comments are closed.