Не позволиха на Русия да се включи в разследването на ОЗХО по случая “Скрипал“

 

 

Русия не е успяла да спечели гласуването в хода на заседанието на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в сряда за включването й в разследването на агенцията за отравянето на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава AFP, цитирана от Агенция „Фокус“.

„За съжаление, не успяхме да съберем две трети от гласовете в подкрепа на това решение. Трябваше ни квалифицирано мнозинство“, заяви посланикът на Русия в организацията Александър Шулгин.

По-рано Европейският съюз отказа да одобри декларация по случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, внесена от Русия в ОЗХО, съобщи постоянният представител на България в организацията Красимир Костов, предаде БТА.

„Изключително важно е Руската федерация да отговори на законните въпроси на британското правителство, да започне да сътрудничи със секретариата на ОЗХО и да предостави пълна и изчерпателна информация на ОЗХО за програмата, която има отношение към инцидента“, каза Костов, цитиран от ТАСС. Той представляваше ЕС на заседанието на изпълнителния съвет на ОЗХО

В същото време Костов отбеляза, че „вместо това ние сме свидетели на поток от инсинуации срещу отделни страни от ЕС“.

Британският делегат Джон Фого е отхвърлил предложението на Русия за общо разследване, като го е нарекъл „отвличаща маневра“, с която Москва иска да избегне отговорите на въпросите, поставени от Лондон. По думите на британския представител, в устава на Организацията за забрана на химическите оръжия няма изискване, което да налага жертвата да участва в разследване заедно с вероятния извършител.

Междувременно Русия заяви, че е получила от Организацията отговор само на един от 13 въпроса, поставени от Москва по случая „Скрипал“. Не се уточнява за кой от въпросите става дума.

 

Comments are closed.