Нетаняху: Израел разполага с половин тон доказателства за тайната военна ядрена програма на Иран

 

 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обвини Иран в укриване на разработки на ядрено оръжие, предадоха информационните агенции.

Нетаняху заяви, че израелските спецслужби разполагат с „половин тон материали“, включващи 55 хиляди документа и 183 компактдиска от ядрените архиви на Иран.

Изявлението му, което той произнесе на английски, беше излъчено от всички водещи телевизионни канали в Израел.

По думите на израелския премиер, материалите доказват, Техеран „безсрамно е лъгал“, че не е работил по създаване на ядрено оръжие преди сключването на сделката с шесторката международни посредници (САЩ, Великобритания, Русия, Франция, Германия и Китай).

Той посочи, че в рамките на секретния проект „Амад“ Иран е разработвал ядрени оръжия.

Нетаняху изрази готовност да предостави документи на представители на други държави, които искат да се запознаят със случая, както и на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Той допълни, че израелките спецслужби вече са споделили разузнавателната информация с американските си колеги.

Припомняме, вчера президентът на Иран Хасан Рохани, в телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, заяви, че Техеран категорично не приема идеята за нови преговори по ядреното споразумение.

 

Comments are closed.