Нетаняху: Израел не иска война с Иран

 

 

на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че не се стремят към война с Иран, информира „Ройтерс“.

Запитан дали Израел е подготвен за война с Иран, Нетаняху заяви в интервю за СиЕнЕн: „Никой не се стреми към подобно развитие. Иран е този, който променя правилата в региона“.

Пред журналисти в Йерусалим министърът-председателят каза още, цитиран от „Таймс оф Израел“, че Великобритания, Франция и Германия искат да проверят материала.

„Те са заинтересовани да видят какво сме открили„, поясни той.

Вчера министър-председателят разкри, че „Мосад“ се е сдобил с повече от 100 000 документа от склад в Техеран, които изглежда, че доказват секретна програма за придобиване на ядрено оръжие.

Нетаняху поясни, че разузнавачи от Лондон, Париж и Берлин ще пристигнат в Йерусалим по-късно тази седмица, за да проверят материала.

В понеделник вечерта Нетаняху разговаря с френския президент Еманюел Макрон, руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел за откритията на „Мосад“.

Нетаняху разкри още, че е поканил руснаците, китайците и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да разгледат документите.

Междувременно високопоставен служител на израелското разузнаване каза, че Израел никога не се е сдобивал с толкова разузнавателна информациянаведнъж, както е станало през февруари, когато агенти на „Мосад“ са успели да проникнат в склад в южната част на Техеран и са отмъкнали половин тон документи за Израел.

В същото време МААЕ отказа директен коментар за обвиненията на Нетаняху, че Ислямската република е нарушила ядрената сделка със световните сили, информира „Ройтерс“.

Говорител на агенцията заяви, че ще проверят информацията, но не е в практиката им публично да обсъждат такава информация.

В доклад от декември 2015 г., малко преди да влезе в сила ядреното споразумение, МААЕ отбелязва, че в Иран преди 2003 г. са извършвани дейности за разработване на ядрени експлозиви. Тези действия са продължили и след 2003 г., макар и при по-малко координиран начин, но няма надеждна информация след 2009 г., че са работи по създаване на ядрени оръжия, се пояснява в доклада. Днес говорителят на МААЕ повтори откритията от 2015 г.

Според анализатори и поддръжници на ядреното споразумение Нетаняху е представил известни подробности и не е доказал, че Иран не спазва сделката.

За момента не съм видяла аргументи от премиера Нетаняху за неспазване, което означава нарушаване на ядрените ангажименти на Иран по договора„, обяви шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Иран заклейми разкритията и нарече Нетаняху „долен лъжец“.

 

Comments are closed.