Неприятен сюрприз за американските пилоти в Сирия: F-22 Raptor не може да следи руските самолети около себе си

F-22 Raptor

 

Американските изтребители 5-о поколение F-22 Raptor не могат да следят движението на руските самолети Су-30С и Су-35 в небето над Сирия. Това съобщил за Aviation Week командирът на 95-а експедиционна изтребителна ескадрила, базирана в авиобазата Ал-Дафра в ОАЕ.

Неназованият американски полковник разказал, че за пилотите на САЩ е неприятен сюрприз появяването на руски изтребители редом с американските. Колкото повече се свива обръчът около терористите, толкова по-често се случват такива ситуации. При това F-22 няма набор от сензори за идентификация на самолета нощем.

Според Aviation Week, самолетът безспорно е много силен, но в процеса на експлоатация се проявили и негови слаби места: несъвършенство на електрониката и малък запас от гориво. Освен това пилотите на Raptor се сблъскват и с някои други неудобства, например самолетът е лишен от възможност да обменя информация чрез тактическата система Link 16. Затова на пилотите се налага да описват по радиото „това, което виждат”. Друг проблем е липсата на нашлемна система за целеуказване.

Операцията в Сирия на свой ред показа, че скъпоструващото стелт-покритие на изтребителя прегаря на слънце и пясъкът му е враг. Затова през 2011 г. производството му е спряно след 166-ия екземпляр в полза на F-35.

Raptor „не вижда” цели в инфрачервения спектър. Няма радар за странично следене. Те са му необходими, защото за пускането на ракети настрани трябва да маневрира и да си промени курса на 90 градуса.

Липсата на тези системи е свързана с ограниченото финансиране. Порталът War Is Boring съобщил, че в проекта била заложена електроника за $16 млн., но ВВС установили лимит от $9 млн.

F-22 Raptor е разработен от компаниите Lockheed Martin, Boeing и General Dynamics и приет на въоръжение в 2005 г. и ще бъде снет чак към 2040 г.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.