На 25 декември: През 1989 г. разстрелват Чаушеску, през 1991 г. Горбачов подава оставка

Николай и Елена Чаушеску

 

На 25 декември 800 г. римският папа коронясва Карл Велики за първи император на Свещената Римска империя. На този ден през 1564 г. Иван Грозни отправя в Москва послание, в което обявява намеренията си да се отрече от престола. През 1741 година Андерс Целзий изобретява скалата за измерване на температура, наречена по-късно на негово име Целзиева скала.
На този ден през 1812 г. последните френски войски на Наполеон напускат Русия. През 1979 г. на този ден започва съветската офанзива в Афганистан.
През 1642 г. е роден Исак Нютон – английски физик, математик и астроном. На този ден през 1847 г. е роден Христо Ботев – национален революционер, поет и журналист.
На този ден са родени: английски физик, математик и астроном Исак Нютон, американският автомобилен инженер Луи Шевролет и др.
На този ден умират: през 820 г. умира Лъв V Арменец – византийски император, представител на военната аристокрация от Мала Азия; през 1977 г. умира Чарли Чаплин – английски киноактьор и кинорежисьор.

2015 г.
Над 100 човека загиват при експлозия в газопреработвателен завод в Нигерия.

2014 г.
Русия въвежда мито от 15% плюс 7.5 евро на тон, но не по-малко от 35 евро на тон върху износа на пшеница влизащо в сила от 1 февруари 2015г

2013 г.
От участие в Евровизия 2013 се отказват Босна и Херцеговина, Португалия, Турция и Словакия.

2012 г.
При силни валежи и наводнения в Бразилия загиват 40 човека.

2011 г.
Нигерийската терористична ислямистка организация Боко Харам убивa над 70 души в Нигерия с ултиматум за унищожаване на настоящата политическа система в страната и създаване на мюсюлманска държава. Организацията е създадена през 2002 г. от Мохамед Юсуф в град Майдугури където функционират джамия и училище. На 26 юли 2009 г. Мохамед Юсуф организира метеж с цел създаване на ислямска държава. Загива на 9 август 2009 г. при неизяснени обстоятелства. Съществува връзка между Боко Харам и Ал-Каида в Ислямския Магреб.

Хакери от Anonymous разбиват защитата на мрежата на частната разузнавателна и аналитична компания Стратфор базирана в Остин, Тексас и се добират до 200 GB поверителна информация. В списъка на кредитните карти на клиентите на компанията се оказват ВВС на САЩ, компанията Apple, управлението на полицията на Маями, както и големи банки. Хакерите превеждат част от средствата на благотворителни дружества, включително Червения кръст като коледни дарения.

1991 г.
Президентът на СССР Михаил Горбачов обявява своята оставка, последвала решението за разпадането на Съюза. Михаил Горбачов е генерален секретар на ЦК на КПСС (1985-1991 г.), президент на СССР (1990-1991 г.), секретар на ЦК (1978-1985 г.), член на Политбюро на ЦК (1980 г.) на КПСС, председател на Президиума на Върховния съвет на СССР (1988 г.), председател на Върховния съвет (1989-1990 г.), председател на Съвета за отбрана. Провежда политика на гласност и преустройство в СССР и на сигурност в международните отношения, за намаляване на напрежението в света. Горбачов сключва Договор за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие през 1987 г., за разрешаване по мирен път на конфликтите в Ангола, Афганистан, Камбоджа и Никарагуа, за отбранителна насоченост на военните доктрини, за защита на общочовешките интереси. Получава Нобеловата награда за мир през 1990 г. „за водещата му роля при провеждане на радикалните промени в отношенията между Изтока и Запада“.

1989 г.
Заедно със съпругата си Елена е разстрелян Николае Чаушеску – румънски държавник, общественик, политик. Генерален секретар на РКП (от 1969 г.), председател на Държавния съвет на СРР (от 1967 г.), върховен главнокомандващ на въоръжените сили от 1968 г., президент на СРР (март 1974 г. – декември 1989 г.). Като ръководител на румънските комунисти и държавник налага и усъвършенства тоталитарната система. Свален е от власт в резултат на преврат, извършен от ръководството на Румънската КП. Заедно със съпругата си Елена е обвинен в кражба на 1 млрд. долара от държавата. Двамата са разстреляни и погребани в Генчя, Букурещ.

1979 г.
Започва съветската офанзива в Афганистан.

1941 г.
Японската войска превзема Хонконг, отбраняван от англо-канадски гарнизон.

Дебютира песента „White Christmas” – най-добре продаваната коледна песен за всички времена, вдъхновила създаването едноименния филм от 1954 г.

1926 г.
В Япония на престола се възкачва император Хирохито.
Хирохито (1901 – 1989 г.) е японски император. От 1921 г. във връзка със заболяването на своя баща Йосихито е принц регент. След смъртта на баща си (декември 1926 г.) става император. Наследен от сина си Акихито.

1923 г.
За първи път елхата в Белия дом (Вашингтон) е украсена с коледни лампички.

1919 г.
Япония обявява, че няма териториални претенции към Сибир.

1917 г.
Германия допуска на Брест-литовските мирни преговори представители на Централната Рада.

1909 г.
В Русия са арестувани шест души, готвещи покушение срещу император Николай II.
Николай II (Николай Александрович Романов) e последният руски император; от династията Романови. Заема престола на 20 октомври 1894 г. и абдикира на 2 март 1917 г.. Роден е на 18 май 1868 г., син е на Александър III.
Проявява се като твърд и последователен привърженик на традиционните принципи на самодържавието в Русия. Във външната политика продължава линията на своя баща. Има изключително силно влияние в международната политика на Великите сили в Европа и Далечния изток. Заставя княз Фердинанд да се съгласи с покръстването на престолонаследника в източноправославната вяра, след което князът е признат от всички Велики сили. При неговото царуване Русия води неуспешна Руско-японска война (1904-1905 г.). Под натиска на силното либерално движение в Русия се съгласява на известни политически свободи (манифестът от 17 октомври 1905 г.). Активно съдейства за създаването на Антантата (1907 г.) и обуздаването на настъпателната политика на Германия в Европа и света. След избухването на Първата световна война е върховен главнокомандващ на руската армия (1915 г.). Принуден да абдикира след Февруарската революция. Арестуван е с цялото си семейство и интерниран отначало в Тоболск, а после – в Екатеринбург. На 16 срещу 17 юни 1918 г. Николай II e убит заедно с цялото му семейство.

1902 г.
Римският папа Лъв XIII публично поддържа християно-демократическото движение и призовава за борба със социализма.

1870 г.
Коледа става държавен празник в САЩ.

1863 г.
Списание “Харпърс Уикли” на Томас Наст започва да оформя съвременния вид на Дядо Коледа.

1848 г.
Коледното дърво пред Уиндзорския дворец на кралица Виктория въвежда модата на празничната зеленина.

1818 г.
За първи път е изпяна песента „Тиха нощ, свята нощ“ (в църквата Св. Никола в Оберндорф, Австрия).

1812 г.
Последните френски войски на Наполеон напускат Русия.
През 1812 г. Наполеон предприема несполучлив поход в Русия и е принуден да отстъпи и потегля обратно за Франция. Основната му грешка в руския поход е не толкова военна, колкото политическа Вместо да даде свобода на руския народ, като разруши феодално-крепостническата система, премахне самодържавието и въведе конституционно управление, той окупира Русия. Това позволява на Александър I и царедворците да го обявят за враг на Русия и на православната вяра. Целият руски народ се вдига на война за защита на вярата и отечеството. В тези условия прогресивните идеи на Френската революция са обявени за реакционни. Победата на Русия в Отечествената война (1812-1813 г.) позволява да се съхрани самодържавието в продължение на повече от 100 години. През 1813 г. на Парижкия конгрес Наполеон отхвърля условията за мир. След поражението на Франция в битката при Лайпциг (1813 г.) съюзните армии окупират страната, Наполеон абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на о-в Елба. През пролетта на 1815 г. напуска о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва периодът на т. нар. „100 дни“. Реставрацията на монархията във Франция е премахната. След загубата в битката при Ватерло през 1815 г. Наполеон е заточен на о-в Св. Елена, където е поставен под най-строг режим и охрана от английските войски. След смъртта на му са публикувани неговите „Мемоари от о-в Света Елена“ и „Мемоари“, продиктувани по време на заточението.

1745 г.
Прусия и Австрия подписват Дрезденския договор, според който по-голямата част от Силезия е предадена на Прусия.
Силезия е историческа област в Средна Европа, в горното течение на р. Одер. Обхваща част от територията на съвременна Полша и Чехия. През II-I хил. пр. Хр. областта е заселена от племената, носители на т. нар. лужишка култура, които по-късно играят водеща роля в етногенезиса на зап. славяни. През IХ-Х в. Силезия влиза в състава на Великоморавското княжество, а след това – в Чешката държава. Населението по тези земи обаче е по-близко до полския клон на западните славяни. С влизането на териториите им в състава на полската раннофеодална държава (990 г.) те стават един от основните елементи на формиращата се полска народност. Отрано подложена на набезите на германски феодали. През 1109 г. голямата армия на т. нар. Свещена Рим. империя начело с Хенри V е отблъсната, но германска феодална колонизация се осъществява безпрепятствено. През ХII-ХIV в. Силезия се превръща в най-развитата в икономическо отношение област във феодална Полша. След 1241 г. е подложена на опустошително монголо-татарско нашествие. През ХIV в. се оказва откъсната от Полша (в границите на Чехия) и подложена на германизация. По-късно само 3 силезийски княжества влизат в състава на полската държава – Освиенцим, Затор и Севеж. През 1526 г. Силезия заедно с Чехия попада под австрийска власт, а през ХVIII в. – под пруска власт. Два южни района – Опава и Тешин – остават в Австрия и по-късно влизат в състава на чешките територии. В силезийските земи в рамките на Прусия често избухват селски въстания: въстания на тъкачите (90-те год. на ХVIII в.), полско въстание (1794 г.), отново въстание на тъкачите (1848 г.). Като важен добивен и промишлен район на Прусия там се формира раб. движение. След образуването на Полската държава (1918 г.) в Силезия избухват въстания за присъединяване към Полша (1919-1920 г.), но само т. нар. Горна Силезия е включена в младата държава. След Втората световна война по решение на Берлинската конференция (1945 г.) Силезия е присъединена към Полската народна република под името Шльонск.

1741 г.
Андерс Целзий изобретява скалата за измерване на температура, наречена по-късно на негово име Целзиева скала. Целзиевата скала е температурна скала, в която интервалът между температурите на топене на леда и кипене на водата при нормално атмосферно налягане (101 325 паскала или 760 мм живачен стълб) е разделен на 100 части. Температурата по скалата на Целзий се изразява в градуси на Целзий; при това температурата на топене на леда се приема за равна на 0°, а температурата на кипене на водата – на 100°.

1564 г.
Иван Грозни отправя в Москва послание, в което обявява намеренията си да се отрече от престола.
Иван IV Василевич (Грозни) е роден на 25 август 1530 г., син е на Василий III Иванович. Иван Грозни е велик княз от 1533 г. Той е и първият руски цар (от 1547 г.). Активно се включва в държавната политика от времето на създаването на т. нар. Избрана рада (1549 г.), чийто фактически ръководител е А. Ф. Адашев. Стреми се да укрепи самодържавието и да централизира държавата. През 1549-1560 г. провежда реформи в областта на централното и местното управление, реорганизация на армията и др. В резултат на военните походи на Иван IV Василевич през 1547-1552 г. е присъединено Казанското ханство, през 1556 г. – Астраханското ханство. Под руска зависимост попадат сибирския хан Едигер (1555 г.) и Голямата Нагайска орда (1557 г.). След падането на Радата (1560 г.) Иван IV Василевич еднолично провежда политика за укрепване на самодържавната власт. Воюва неуспешно с Ливония за излаз на Балтийско море, но започва присъединяването на Сибир (1581 г.). Още по време на Ливонската война засилва борбата си с остатъците от феодалната разпокъсаност; най-разпространени методи за борба с политически противници стават заточението и смъртното наказание. През 1565 г. е въведена опричнината. Избити са голяма част от привържениците на Владимир Андреевич Старицки, а през 1569 г., самият Старицки е заставен да изпие отрова. Наказани са Новгород и Псков в обвинение за стремеж към поданство на „литовския крал“. Засилва се крепостническият гнет. Сред народа Иван IV Василевич получава прозвището „Грозни“. Голяма е ролята му в разработването на официалната идеология на самодържавието. Умира на 18 март 1584 г.

800 г.
Римският папа коронясва Карл Велики за първи император на Свещената Римска империя. От 768 г. Карл Велики е франкски крал от династията Каролинги. Син е на Пипин ІІІ Къси. Воюва с лангобарди, авари, сакси, западни славяни. По времето на хан Крум Свещената Римска империя има обща граница с българската държава. Управлението на Карл Велики се характеризира и с културен подем, т. нар. Каролингско възраждане. След смъртта му Свещената Римска империя се разпада.

На тази дата са родени:
1925 г.
Роден е Карлос Кастанеда – английски социолог, антрополог, магистър по изкуствата; доктор по философия. Завършва антропология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Събира информация за целебните билки, използвани от индианците в Сонора, Мексико. Първата му книга – “Учението на дон Хуан” – е разказ за първите 5 год., прекарани с възрастния индианец дон Хуан Матос от племето яки. Следват книгите: “Пътуване към Икстлан”, “Една отделна реалност”, “Приказки за Силата”, “Вторият пръстен на Силата”, “Дарът на орела”, “Огънят отвътре”, “Силата на мълчанието”. Карлос Кастанеда умира през 1998 година.

1918 г.
Роден е Ануар Садат – президент на Египет от 1970 г. През 1978 г. става носител на Нобелова награда за мир, заедно с израелския премиер Менахем Бегин. Убит е от ислямски екстремисти в Кайро през 1981 г.

1878 г.
Роден е Луи Шевролет – американски автомобилен инженер (от френски произход), създател на едноименната марка автомобили.

1642 г.
Роден е Исак Нютон – английски физик, математик и астроном, член (1672 г. ) и президент (1703 г.) на лондонското Кралско дружество. В съчинението си „Математически принципи на натуралната философия“ (1687 г.) формулира основите на класическата механика (Нютонови закони), закона за гравитацията и създава теорията за движението на телата от Слънчевата система. Открива дисперсията на светлината, хроматичната аберация, изследва интерференцията и дифракцията, развива корпускулната теория за светлината, изказва хипотеза, обединяваща корпускулните и вълновите свойства на светлината. Изследванията си в областта на оптиката публикува (1704 г.) във труда си „Оптика“. Построява първия рефлекторен телескоп. В математичния анализ въвежда понятията функция и производна и (заедно с германския математик Г. В. Лайбниц) е основоположник на диференциалното и интегралното смятане.

На тази дата умират:
1977 г.
Умира Чарли Чаплин – английски киноактьор и кинорежисьор, сценарист и продуцент. През 1910–1952 г. работи в САЩ. Негови филми са „Хлапето“ (1921 г.) и „Парижанката“ (1923 г.), „Треска за злато“ (1925 г.), „Светлините на големия град“ (1931 г.),“Модерни времена“ (1936 г.), „Великият диктатор“ (1940 г.), „Светлините на рампата“ (1952 г.). „Светлините на рампата“ печели „Оскар“ за музика . Чарли Чаплин получава „Оскар“ за най-добър режисьор (1927–1928 г.) за филма „Циркът“ и почетен „Оскар“ за цялостен принос в развитието на киноизкуството (1971 г.). Издава „Моята автобиография“ (1964 г.).

1961 г.
Умира Ото Леви – австрийски физиолог, доктор по медицина (1896 г). Емигрира в САЩ през 1940 г. Установява химическата природа на предаването на възбуждането чрез синапс и ролята на ацетилхолина в този процес. Съвместно с Г. Х. Дейл е лауреат на Нобелова награда за 1936 г.

1635 г.
Умира Самюел Шамплен – френски хидролог, изследовател на Канада и североизточната част на САЩ. През 1603 г. организира експедиция по реките Св. Лаврентий и Саген. Изследва Атлантическото крайбрежие на Северна Америка и открива остров Нантакет в периода1604- 1606 г. През 1608 се установява в град Квебек, устието на река Св. Лаврентий. През 1609 изучава река Ришельо – десен приток на Св. Лаврентий, открива езеро, което по-късно е наречено на неговото име. Открива и планините Адирондак и Грийн Маунтайнс. Търси воден път към Тихия океан в периода1609-1615 г. През 1615-1616 г., движейки се по реките Свети Лаврентий , Отава и езеро Написинг, навлиза във вътрешността на континента и достига до езеро Хурон.

820 г.
Умира Лъв V Арменец – византийски император, представител на военната аристокрация от Мала Азия. Коронясан от патриарх Никифор една седмица преди хан Крум да стигне до стените на Константинопол. Лъв V Арменец организира по брега на Златния рог отбрана срещу българската армия. В отговор Крум разорява околностите на византийската столица и срива много крепости в Източна Тракия. През 824 г. с победата си край Месемврия византийският император установява 30-годишен мир с България. Възстановява иконоборството, като отстранява патриарх Никифор през 815 г. и свиква църковен събор през 816 г., отново влизат в сила решенията на т. нар. „Безглав събор“ при Константин V Копроним (754г.) против иконите. Лъв V е убит от заговорници по време на коледна служба.

 

Източник „Фокус“

 

Comments are closed.