На Велики четвъртък се боядисват яйцата и се замесват козунаците

 

 

В последните години все повече домакини търсят методи за натурално багрене на великденските си яйца. Чрез използване на природни съставки продуктът остава годен за по-дълго, освен това се избягват нежелани алергични реакции и боядисване на вътрешността на яйцето.

Ето как да постигнем по естествен начин различните цветове:

Тъмно червено се прави от следната смес: три глави цвекло се нарязват и се заливат с 3 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. След което яйцата се потапят и се варят в отварата в продължение на 20 минути.

Меден цвят ще получите, ако завиете яйцата в листа от сух кромид лук. След това ги поставете на дъното на съда, залейте с вода, добавете 3 с.л. оцет , 1 с.л. сол и варете 20 минути на тих огън.

Яйцата, сварени в черен чай или кафе, за същото време пък стават кафяви.

Настържете кората на 1 килограм лимони в 1 литър вода, поставете яйцата и ги оставете да се варят двадесетина минути. Ще станат лимоново жълти.

Ще станат сини, ако ги сварите в смес от равни части домашно червено вино и вода, в която са добавени 3 с.л. оцет и 1 с.л. сол.

За натурален зелен цвят, залейте 1 кг спанак или 2 връзки магданоз с 2 л вода, варете докато се оцвети сместа. Махнете от котлона, отстранете спанака или магданоза и потопете предварително сварените яйца.

Ето още няколко лесни техники, които ще превърнат боядисаните ви яйца в произведения на изкуството:

Върху парче памук се капва от всяка багра. Яйцето се завива в памука, а после и в домакинско фолио. Оставя се за 5-10 минути. Върху вече сварените яйца може да се поставят листенца от здравец или магданоз.

След това ги стегнете в стар чорапогащник и ги топнете в боята за няколко минути.

 

Comments are closed.