Началникът на службата за Гражданска защита на Гърция подаде оставка заради пожарите

 

 

След близо две седмици остри критики, генералният секретар на гръцката служба за Гражданска защита Янис Капакис подаде оставката си на министъра на вътрешните работи Панос Скурлетис, пише електронното издание на вестник „То Вима“, цитира агенция „Фокус“.

Капакис ще бъде заменен от Янис Тафилис, който досега беше директор на Центъра за изследвания в сферата на сигурността към министерствата на дигиталната политика, комуникациите и информацията, съобщава изданието.

Оставката му се очакваше след оставката на министъра на обществения ред Никос Тоскас и уволнението на началниците на Пожарната служба и гръцката полиция в неделя следобед.

Тафилис присъства на пресконференция, проведена от тогавашния министър на обществения ред Никос Тоскас и говорителя на правителството Димитрис Цанакопулос, макар че не е говорил или отговарял на въпроси, свързани с комуникационните проблеми по време на кризата.

Пенсионер офицер по пожарна безопасност, Тафилис пое длъжността на 22 октомври 2015 г. От 2013 г. той е член на „Движение на идеите и действието Прат“ на министъра на външните работи Никос Коцияс, което е подобие на политически тинк-танк.

През март 2014 г. създава общественото движение „Андрос на нашите животи“, а сега е общински съветник от малцинството в Община Андрос.

Пожарите опустошиха крайбрежни райони в областта Атика и отнеха живота на най-малко 91 души.

 

Comments are closed.