Напрежение между Сърбия и Хърватия! Срещата между президентите пропадна

 

 

Планираната среща между президентите на Сърбия и на Хърватия пропадна.
Причината е изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че „Хитлер искаше свят без евреи, а Хърватия и нейната политика искаха Хърватия без сърби“. Вучич направи сравнението в край на миналата седмица, цитиран от телевизия N1.
Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович няма да посети Сърбия, както беше обявено по-рано, съобщава днес хърватският „Ютарни лист“.

След най-новото изказване на Вучич е невъзможно дори да се мисли за подобряване на отношенията между нашите страни, заяви високопоставен държавен представител.
Той добави, че следва дълбок спад в отношенията със Сърбия за неопределен период, което означава, че няма да се разговаря за посещение на хърватския президент в западната ни съседка.
По думите му „за известно време не е необходимо да се очакват срещи на високопоставени правителствени представители на Хърватия и Сърбия“.
„Макар да сме гневни заради сравнението с нацисткия режим, смятаме, че президентът на Сърбия си вкара много радикален автогол“, допълва още държавният представител на Хърватия.

 

 

Източник БНТ

 

 

Comments are closed.