Нанков: Разширението на Южната дъга на Околовръстното на София до АМ “Тракия“ ще струва 78 млн. лева

 

 

Разширението на Южната дъга на Околовръстния път на София с автомагистрала „Тракия“ ще струва 78 млн. лв. То може да бъде извършено за период от не повече от две години и половина. Това се посочва в писмен отговор на регионалния министър Николай Нанков до депутати от ГЕРБ, публикуван на сайта на Народното събрание.

“Цялостната реализация на проекта за Софийски Околовръстен път (СОП) се изпълнява посредством съвместните усилия на Столична община и Агенция „Пътна инфраструктура“, съгласно подписано през 2006 г. споразумение. Участъкът от АМ „Тракия“ до ж.к. „Младост“ е в напреднала фаза на проектна подготовка. По възлагане на Столична община за трасето на Софийски околовръстен път в разглеждания участък (“Младост” 4- АМ “Тракия”-бел. ред.) е изработен идеен проект, който през 2016 г. е представен в Агенция “Пътна инфраструктура” за съгласуване. Поради констатирани пропуски и неточности в проектната документация, Агенцията изиска от Столична община разработката да бъде коригирана и допълнена. Към момента идейният проект е на етап съгласуване с експлоатационните дружества, след което следва отново да бъде представен в Агенция за съгласуване”, пише Нанков на депутатите.

Министърът посочва още, че процедурите за избор на изпълнители, може да стартират през 2018 г., но само при следните условия: съгласуван идеен проект с отразени коментари, финализирана процедура по придобиване на нужните за строителство терени и не на последно място – осигурено финансиране на около 78 млн. лева с ДДС, каквото към момента няма.

Строителството може да бъде извършено и поетапно, като трасето се раздели на подучастъци. Окончателна концепция ца изграждане на участъка може да бъде приета едва след осигуряване на финансов ресурс за проекта, обобщава министър Николай Нанков.

 

 

Comments are closed.