Намериха мъртво диво прасе на територията на община Шабла

 

 

Проба от диво прасе, намерено мъртво на територията на община Шабла, е била изпратена днес за анализ, съобщиха от Областна администрация Добрич.

В края на седмицата се очаква да пристигнат резултатите, информира директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните“ в Добрич д-р Борислав Каменов.

Сигналът за труп на диво прасе на територията на община Шабла е подаден и до областния управител Красимир Кирилов, който е председател на Областния кризисен щаб по мерки за борба с Африканската чума по свинете /АЧС/.

Предприети са незабавно мерки – районът, където е било открито мъртвото животно е бил отцепен от полиция.

На място са присъствали екологът на община Шабла, ветеринарен лекар от ОДБХ. Взети са проби по надлежния ред и тялото на дивото прасе е загробено. Ветеринарните лекари предупреждават да се наблюдават домашните животни в задните дворове и при най-малки съмнения, да се търси помощ от ветеринарните лекари по общини.

С помощта на кметовете на населени места се извършва преброяване на задните дворове, като до момента е ясно, че на територията на община Шабла са около 90 на брой, в които се отглеждат прасета.

 

Comments are closed.