Най-сетне! ЕС забранява да ни се продават храни “второ качество“

 

 

Европейската комисия обяви, че ще забрани двойното качество на храната в целия Евросъюз, съобщи евродепутатът Петър Курумбашев. Това стана след натиск от страните от Централна и Източна Европа.

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Юрова заяви: „Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено“. Разследванията на няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти, произведени с по-нискокачествени съставки в новите страни – членки на ЕС, със същата опаковка и марка, използвана в Западна Европа.

Храната „с двойно качество“ предизвика сериозна критика от страна на членки на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов нарече това „апартейд“. За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество, посочва още Курумбашев. До един месец Еврокомисията ще предостави методология, а всяка страна членка ще реши коя нейна институция, а това може да бъде и сдружение за защита на потребителите, ще бъде компетентна да я прилага.

Поставих въпроса за това, че не само храните на известни производители в Източна Европа се продават с по-ниско качество, но също миещи препарати. Много българи си купуват прах за пране от Гърция не заради цената, а заради качеството. Юрова обясни, че след като техният изследователски център си свърши работата за хранителни продукти, тя ги е инструктирала да подготвят методология за миещи препарати.

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.