Над 2000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора “Пирин пее“

 

 

Над 2000 самодейци от 84 групи от Пиринско участват в XV събор на народното творчество „Пирин пее“, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Събитието, което се провежда на четири сцени в прохода Предел между Пирин и Рила, се организира от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на председателя на НС Цвета Карянчева.

В продължение на два дни на сцените се представят фолклорни и танцови групи, индивидуални участници от 14-те общини на благоевградска област. Днес на три от сцените излизат 60 групи, а утре останалите, представяйки както автентичен фолклор, така и характерните за региона обреди и обичаи. Заключителният концерт на лауреатите е в неделя на централната сцена.

Хиляди гости на събора на народното творчество са се разположили под дебелите сенки на буките вдясно от пътя за Разлог и Банско. Пушат скари, мнозина от посетителите на събора са опънали палатки, млади и стари се гиздят и стъкмяват. На трета сцена преди обяд днес сценката „На вадене” представи дуетът за автентичен хумор Елена Калайджиева и Иван Чакъров” от читалище „Н.Й.Вапцаров-Банско. Сценката бе посрещната с аплодисменти от събралите се, в нея бе показана задявката между мъж и жена, които поливат /вадят-б.р./ нивите.

Естествено това бе преди на мястото им в Банско да се появят десетките хотели. Сценката бе на неразбираемия за останалите бански диалект.

В неделя ще се изявяват нови 24 групи, преди обед ще бъдат поднесени цветя на мемориала на „Илинденци”, където ще присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Заради събора леките автомобили се отбиват по стария път, а за да не се затапи тесният обходен път, товарните над 3.5 тона се ескортират от полицаи на мотоциклети през района на събора. Този режим на движение е до 23 часа днес, и от 8 до 16 часа в неделя.

 

Comments are closed.