Мухъл и течаща вода по стените след саниране на бургаски блок

 

 

Месеци след санирането на блок 65-и в кв. „Меден рудник“ в Бургас, жителите му се оплакват от мухъл и течаща вода в домовете си. Документацията за извършеното не отговаря на истината, смятат жителите, цитирани от БНР.

На покрива не са поставени всички шапки. В отговор на Община Бургас се казва, че още миналата година на 7 март са били поставени. А строителната площадка е отворена на 6 март. Блокът е завършен още преди да бъде започнат„, разказа управителят на блока Донка Владимирова, съпоставяйки документите.

Представител на фирмата констатира на 02 септември, че сградата е завършена едва на половина, каза Владимирова.

„Но сега в документи намирам, че се е състоял оглед на 01 септември – ден преди датата. И блокът е бил приет без забележки. На 100% завършен. Виждам на много актове дати, които не съвпадат с етапите на работа и на завършеност“, обясни Владимирова.

По думите й липсват части от отводнителната система, или се слагат тръби с по-нисък капацитет и от материал, който зимата се напуква. Единственият противопожарен изход към покрива пък е с размери 50 на 60 см.

Трябва да бъдат по български стандарт 130 на 90 см. Ние нямаме достъп по този начин до покрива, ако се случи нещо. Аз не успях да мина, но ми казаха, че било от възрастта“, допълни Владимирова.

Според управителя на фирмата, извършила санирането, Стефан Соколов, блокът е в перфектно състояние.

„Цялото строителство е контролирано от строителния надзор, от инвеститорския контрол от страна на Общината, всички строително-монтажни работи по блока са изпълнени съгласно българското законодателство, цялата документация е направена. За първи път чувам, че има жалби“, обясни Соколов.

Обитателите на блока са извикали кмета на Бургас Димитър Николов. След срещата е станало ясно, че жилищната сграда наистина се нуждае от основен ремонт.

Община Бургас и фирмата-изпълнител са поели ангажимент в рамките на две седмици всички неизправности по блок 65 да бъдат остранени.

Припомняме, това не е единственият саниран блок, особено в Бургас, който протича след саниране. На 13 декември 2017 г. стана известно, че след саниране на блок 16, Зона „А“, в бургаския квартал „Меден рудник“ блокът е протекъл.

 

Comments are closed.