Музиканти от БНР протестираха за по-високи заплати пред НДК

Снимка БТВ

 

 

Музикантите от БНР протестираха пред НДК с искане за по-високи заплати, съобщи БТВ. В същото време в двореца заседаваше форума ЕС – Западни Балкани.

Искаме увеличение на заплатите си с 50%, заяви председателят на радиосдружение „Подкрепа БНР“ тромбонистът Атанас Карафезлиев.
„Целта на протеста е да припомним нашите искания и да запознаем европейските лидери с това, че в България културата е на много ниско ниво и музикантите, които творят култура, са изключително ниско заплатени”, каза Карафезлиев, цитиран от БГНЕС.

По думите му исканията на колегите му не се чуват от управляващите, макар да се радват на широка обществена подкрепа.

Музикантът изрази надежда, че все пак политиците ще вземат под внимание протестите им и ще се справят с техния проблем, така че да не се налага да продължат с недоволството.

Карафезлиев подчерта, че възнагражденията им не отговарят на европейските и уточни, че през 2017 г. са взимали средна основна работна заплата – 660 лв., а минималната е била 570 лв. – съвсем близо до минималната работна заплата за страната.

Музикантите от БНР започнаха протестите си в края на април. Те последователно посвириха през министерството на финансите и Министерския съвет.

 

Comments are closed.