Москва призова САЩ да не правят прибързани стъпки срещу Иран

 

 

Американският президент Доналд Тръмп няма да приеме предложенията на Франция, Великобритания и Германия за коригиране на ядрената сделка с Иран.
Това е заявил американският държавен секретар Майк Помпео по време на разговор с външните министри на тези три държави, предаде ТАСС.
Помпео е провел телефонен разговор с колегите си миналия петък. По време на беседата той е уведомил министрите, че се е срещнал с президента и му е представил предварителните условия за запазване на сделката, в отговор Тръмп му е заявил, че няма намерение да променя своето мнение за нея.
Помпео е предложил на външните министри да почакат, докато президентът сам не обяви решението си. Държавният секретар не изключи, че след това страните могат да се върнат на масата за преговори.

На 12 януари Доналд Тръмп каза, че САЩ ще излязат от споразумението, ако в него не бъдат внесени изменения. Очаква се американският президентът да обяви късно тази вечер дали САЩ ще се изтеглят от споразумението, което отмени икономическите санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на Ислямската република.

Френският президент Еманюел Макрон и американският президент Доналд Тръмп са обсъдили по телефона стабилността в Близкия изток, съобщава Елисейския дворец.
„Президентът на Френската Република проведе телефонен разговор с президента Доналд Тръмп. Двамата обсъдиха въпроси, засягащи мира и стабилността в Близкия изток”, се казва в изявлението.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков призова САЩ да не правят никакви прибързани стъпки срещу Иран, които биха развалили ядрената сделка.
Според Рябков няма основание да се смята, че Иран е на път да направи ядрена бомба и би било невъзможно да се оказва натиск върху Техеран за едностранни отстъпки. Зам.-министър Рябков добави, че Русия е готова за диалог по бъдеща иранска ядрена сделка след 2025 г., за ракетната програма и регионалната политика на Техеран.

Франция е уведомила Москва за плановете си да работи върху ново споразумение, което да допълни Съвместния всеобхватен план за действие, посочи Рябков.

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Разработеният от тях подробен План за съвместно действие предвижда отмяна на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени върху Иран заради ядрената му програма.

 

Comments are closed.