Москва праща кораби, въоръжени с крилати ракети “Калибър“, на постоянно дежурство в Средиземно море

Изстрелване на ракета „Калибър“ от руски военен кораб в Средиземно море

 

 

Руски бойни кораби, въоръжени с крилати ракети „Калибър“, ще носят постоянно бойно дежурство в Средиземно море. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание с ръководството на министерството на отрбаната и предприятията от военно-промишления комплекс, което се проведе в резиденцията на руския президент „Бочаров Ручей“ в Сочи.

Обявените от държавния глава мерки са заради „оставащата заплаха от нападения на международните терористи в Сирия“. При това президентът отбеляза добре коорднираните действия на военно-морския флот в Сирия, съобщават руските медии.

„Ударите с крилати ракети, ефективната работа на палубната авиация, нанесоха на терористите сериозни щети, бяха унищожени важни обекти от тяпната инфраструктура“, заяви президентът.

Путин подчерта още, че практиката на далечните морски походи, учения и тренировки трябва да бъде продължена. Според него, за тази година са планирани общо 102 похода на бойни кораби и подводници.

Ракетите „Калибър“

Ракетите „Калибър“ са разработка на конструкторското бюро „Новатор“. Тяхната далекобойност е около 2500 километра. С тях са въоръжени подводниците от проект 885 „Ясень“ и проекта 636, фрегати от проект 11 356 и других надводни кораби.

За пръв „Калибър“ бяха използвани в Сирия през октомври 2015 г. Тогава ракетният кораб от проект 11 661К „Дагестан“ и малките ракетни кораби от проект 2163 „Град Свияжск“, „Великий Устюг“ и „Углич“ изстреляха 26 крилати ракети от акваторията на Каспийско море.

Оттогава ракети „Калибър“ бяха използвани многократно срещу ислямистите в Сирия, като нанесоха непоправими щети на терористичната инфракструктура, припомня РИА Новости.

 

Comments are closed.