Много лоша новина за заплатите на военните, хората на Ненчев объркали приоритетите и възнагражденията остават замразени

1479199474-sistemen-bufer-12
Базата за определяне на възнагражденията за най-ниските длъжности в структурите на армията и въоръжените сили няма да се увеличава догодина и остава 380 лв. Това е записано в проекта за държавния бюджет за 2017 г., който получи одобрение в Комисията по отбрана. Против текстовете бяха депутатите от БСП и ДПС, а АБВ се въздържаха, но гласовете „за” на ГЕРБ и РБ бяха повече.

Преди това зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова обяви, че ниските възнаграждения задълбочават проблема с некомплекта, който вече бил достигнал 5500 души, и подчерта, че МО настоява базата за заплатите да се увеличи и обвърже с планираната за 2017 г. минимална работна заплата в страната – 460 лв., съобщава „Монитор“.

В дебатите обаче от Министерството на финансите подчертаха, че рамката със средствата вече е определена и няма откъде да се направи пренасочване. Депутатите също разкритикуваха МО, че е трябвало по-категорично да се бори пред финансовото министерство за средства за заплати, като вече в НС било късно за такава генерална промяна.

Зам.-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ определи ситуацията като „шизофренна” и попита представителите на МО защо при изготвянето на бюджета не са дали като приоритетен проблем некомплекта, вместо проектите за придобиване на нов тип боен самолет и кораб. Той нарече раздвояване и позицията на БСП, като припомни, че подкрепеният от червените новоизбран президент Румен Радев също приоритизира проектите, а в пленарната зала соцдепутатите не са ги подкрепили.

Така, единственият вариант за известен ръст във възнагражденията на военнослужещите остава през увеличаването на коефициентите през предстоящите окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, което обаче ще засяга само офицерските длъжности. Зам.-министър Йосифова иначе изтъкна пред депутатите и проблема с осигуряването на армията с гориво, боеприпаси и други, което било едва на 14%.

 

Comments are closed.