Меркел след края на срещата на Г-7: Различията между Европа и САЩ остават

 

 

„Европейският съюз е брутален към САЩ. И те разбират това. Те го знаят. Когато им го казвам, те ми се усмихват”, заяви американският президент

Лидерите на държавите от Г-7 ще акцентират върху значението на очертана от правила търговия, но въпреки това ще продължи да има различия между Европа и САЩ по въпроса, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота, предава Reuters, цитирана от Агенция „Фокус.

„За нас беше важно, че имаме ангажимент към търговски ред, базиран върху правила и че продължаваме да се борим срещу протекционизма, както и че желаем да реформираме Световната търговска организация“, заяви Меркел пред репортери, след разговорите между лидерите от Г-7 в Квебек.

Тя добави, че има широко съгласие сред лидерите, че митата и други търговски бариери трябва да бъдат ограничени.

„Това са съвместно споделени принципи, въпреки че капаните се намират в детайлите“, заяви тя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна срещата на лидерите на държавите от Г-7 в събота със силно предупреждение към някои от най-близките съюзници на Вашингтон: намалете търговските бариери или се изправете пред последствията, пише американският вестник The Hill.

Докато се подготвяше да напусне по-рано срещата на Г-7 в Шарлевоа, Канада, за да замине за Сингапур за предстоящата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Тръмп представи ултиматум към чуждестранните лидери, настоявайки техните страни да намалят търговските си бариери със САЩ или да се изправят пред риска да загубят достъп до пазара на най-голямата икономика в света.

„Те нямат избор. Ще бъда честен с вас, те нямат избор“, заяви Тръмп пред репортери по време на пресконференция, добавяйки че компании и работни места са напуснали САЩ, за да избягат от търговските бариери наложени отвън. „Ще поправим тази ситуация. А ако не се поправи, тогава няма да се занимаваме с тези страни“.

„Ние сме банковата касичка, която всички ограбват. Това приключва“, добави Тръмп.

Той също предупреди страните, опитващи се да отвърнат на митата за стомана и алуминий, добавяйки, че ще продължи да преследва подобни търговски мерки, докато другите държави отстъпят и се съгласят на „справедливи“ търговски сделки със САЩ.

„Европейският съюз е брутален към САЩ. И те разбират това. Те го знаят. Когато им го казвам, те ми се усмихват”, заяви Тръмп.

„Те не могат да повярват, че им се размина. Канада не може да повярва, че ѝ се размина. Мексико – имаме търговски дефицит от 100 милиарда с Мексико и това не включва всичките наркотици, които влизат от там“, продължи той.

Запитан за състоянието на отношенията на САЩ с останалите членки на Г-7, Тръмп настоя че те не са били по-добри.

 

Comments are closed.