Меркел очаква тежки дискусии на срещата на Г-7

 

Германският канцлер Ангела Меркел в сряда предупреди, че лидерите са изправени пред трудни дискусии по време на предстоящата среща на Г-7 в Канада и призова всички страни да не смекчават вече обявените си позиции по въпроси като търговията, пише електронното издание Politico, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Очевидно е, че тук имаме сериозен проблем с многостранните споразумения, така че ще има много разгорещени дискусии“, заяви Меркел в Бундестага, където отговаряше на въпросите на депутатите за първи път, което бе предвидено в коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП, подписано през март.

Канцлерът заяви, че отива на срещата на върха на 8 и 9 юни с „добра воля“ и на фона на увеличаващото се напрежение в международните отношения и решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ обеща да защити заключенията по търговията и климатичните промени, направени на миналогодишните срещи на Г-7 и Г-20.

Но „не трябва да се прави компромис заради самия компромис“, заяви тя пред депутатите и добави, че „е безсмислено да се прикрива разделението“.
Европа, добави Меркел, трябва да се научи да защитава „собствените си интереси“ във външната политика с постоянство.

Попитана от членовете на крайно-дясната „Алтернатива за Германия“ дали не трябва да бъде съживен форматът Г-8, за да бъде включена и Русия в дискусиите, канцлерът заяви, че отстраняването на Москва от групата е било „неизбежно“ в светлината на анексирането на Крим от Украйна.

„Формат, който е изрично основан на спазването на международното право, в момента не е жизнеспособен с Русия“, посочи тя, като добави, че поддържа чести дипломатически контакти с Кремъл.

Меркел избегна да отговори на въпроса дали ще говори с Доналд Тръмп относно спорните коментари, направени от посланика на САЩ в Берлин Ричард Гренел, когато се срещнат следващата седмица, като заяви, че германското външно министерство трябва да говори с дипломатическия представител на Вашингтон. Множество германски политици обвиниха Гренел, че се опитва да се бърка във вътрешната политика на страната и призоваха САЩ да го отзоват.

Тя добави, че „ще се опита да говори с президента на САЩ за текущите проблеми и конкретно за Иран и вносните мита“.

Според новия формат, депутатите ще могат да задават въпроси на канцлера в рамките на един час по три пъти в годината.

 

Comments are closed.