Меркел и Орбан в сблъсък какво е хуманност към мигрантите

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Унгария Виктор Орбан подчертаха различията си по въпроса за миграцията, но поясниха, че имат желание да продължат да разговарят по казуса, информират АП и „Ройтерс“.

Меркел заяви пред журналисти на съвместна пресконференция в Берлин, че иска да защити „хуманността“ на Европа по отношение на начина, по който държавите се отнасят към мигрантите, и „това вероятно ни разделя“.

Орбан отговори, че позицията на Унгария не се е променила, откакто страната затвори границите си за мигранти по време на кризата през 2015 г. Той поясни, че правителството обмисля да разположи 8 000 граничари по границата си, което според него е „много добра солидарност“ със страните членки на ЕС.

Меркел се съгласи, че охраната на външните граници е „важна и оправдана„, но държавите членки трябва да приемат мигранти, което Унгария отказва да направи.

„Никога не трябва да забравяме, че това се отнася за хора, за хора, които идват при нас, и трябва да се направи нещо с основното послание на Европа: хуманността“, обяви Меркел.

„Вярвам, че душата на Европа е хуманността и ако искате да запазите тази душа и играете роля в Европа с тези ценности, то Европа не може просто така да се разграничи от нуждата и страданието„, продължи тя.

Но Орбан, който от 2015 г. е противник на миграционната политика на Меркел, заяви, че Европа най-добре показва хуманността си чрез премахване на това, което стимулира бежанците да пристигат на континента.

„Ако предложената от Европа помощ за мигрантите доведе хората в Африка и Азия до заключението, че те могат да дойдат, те ще го направят. Ние трябва да бъдем хуманни без създаване на насърчителен фактор, и единственият начин, който ние знаем, е да затворим границите и да помогнем на тези страни, да не пускаме хора, които създават проблеми“, изрази Орбан позицията си.

По думите на Меркел Германия иска да разшири сътрудничеството си с Унгария за защита на външните граници на ЕС.

 

Comments are closed.