Меркел иска промяна на Дъблинския регламент заради мигрантите

 

ЕС трябва да изработи справедлива система за разпределение на мигранти, независимо от тяхното географско положение, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

Дъблинската система трябва да бъде подобрена. На теория в Германия не могат да идват мигранти, които са пристигнали в Испания. Но това не съвпада с реалността. Всички европейски страни трябва да изработят справедлива система и да организират съвместно връщане в първата (европейска – б.р.) страна на хората, които не могат да останат на (европейска) територия“, заяви Меркел на съвместна пресконференция с премиера на Испания Педро Санчес

Тя напомни, че съответстващите договорености съществуват с Либия и Турция. Водят се преговори с Мароко и Тунис. Предлагат се преговори с Алжир, а така също и със страни по произход на мигрантите като Сенегал.

„Всяка държава има определени очаквания. ЕС трябва да работи съвместно по темата за връщане (на мигранти – б.р.). Тези, които имат право да останат, трябва да бъдат справедливо разпределени между страните на ЕС, докато не намерим решение. Уверени сме, че е необходимо справедливо разпределение между страните на ЕС, допълни германският канцлер.

Тя определи миграционният проблем на Европа като „общо предизвикателство за всички“, допълвайки че то „не може да бъде свързано с географски положения на една или друга страна„.

„Това не е проблем на една, две или три страни, доколкото на всички ни е изгодно свободното придвижване в ЕС. Всички са длъжни да поемат отговорност и да работят за намиране на решение“, допълни Меркел.

 

Източник:БГНЕС

 

 

Comments are closed.