Медиците от болницата в Ловеч блокираха пътя София-Варна

 

 

Близо 300 протестиращи блокираха движението по главния път София – Варна, в района на пътен възел „Абланица“, съобщи БНР.

Протестът е организиран от медиците и работещите в болницата в Ловеч.
В тяхна подкрепа на протеста се притекоха таксиметрови шофьори и граждани на областния град.

С блокадата на пътя протестиращите настояват държавата най-накрая да се намеси и да намери решение на проблемите в болницата в Ловеч. Недоволстващите искат да им се изплатят заплатите, както и да се изясни бъдещето на здравното заведение.

Протестиращите носят трансперант с надпис: „Спасете болницата в Ловеч. Не ни обричайте на смърт!

Медиците призовават както премиера Бойко Борисов, така и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да намерят решение, така че ловешката болница да не бъде закрита заради напускането на медици и тежкото финансово състояние.

На протеста медиците заплашиха и че ще блокират АМ „Хемус“, ако исканията им не бъдат чути.

Припомняме и че работещите в ловешката болница получиха едва в петък заплатите си за месец януари.
Декемврийските си заплати те получиха покрай Великден.
Според медиците това трябва да спре и служителите да започнат да получават заработените си пари навреме.

По думите на протестиращите положението в болницата вече не се издържа. Те са категорични, че при следващото напускане на служители ще се стигне до закриването на още отделения в заведението.

Във връзка с протеста кметът на Ловеч Корнелия Маринова заяви, че лечебното заведение може да излезе от финансовата криза само с реформа, каквато вече е предложена от държавата. По думите ѝ в Ловеч се прави всичко необходимо, така че болницата да бъде спасена и стабилизирана.

„Аз също искам яснота за здравното заведение, но моето виждане е, че не по този начин. Цял един оздравителен план беше почти стартирал за изпълнение и отново не бяха съгласни медицинските работници. Не може с непрекъснат отказ от реформи да искаме промяна към добро„, коментира кметът.

 

 

Comments are closed.